Co dnes uvařit k večeři – recepty

Co dnes uvařit k večeři – recepty

Ať už milovník pořádných porcí a masitého jídla, vegan, vegetarián, maminka tří dítek nebo vysokoškolský student asi každý občas zapřemýšlí nad tím, co bude k večeři. Někdo v kuchyni rád stráví nějaký ten čas a někdo se naopak snaží být s vařečkou v ruce co nejméně. Tak či tak, všem se čas od času hodí tipy na to, co udělat k večeři. Recepty, které nezaberou mnoho času, ale přesto jsou chutné a výživné, se stávají čím dál více populární. Tak co bude dnes k večeři?

Recepty na rychlou večeři

Vysokoškoláci, lidé vytížení prací nebo ti, kdo si s plotnou zkrátka nerozumí, jistě ocení recepty na něco rychlého k večeři. Důležité je ale nezapomenout na to, aby večeře měla něco do sebe i po výživové stránce. A pokud se k tomu zvládnou spotřebovat i zbytky z lednice? Znamená to večeři na jedničku.

1. Špagety s tomatovou omáčkou

Špagety s kečupem všichni znají, jejich výživová hodnota je ovšem malá. Co zkusit nějakou výživnější alternativu? Stačí vyměnit kečup za rajčata a přidat pár tajných ingrediencí. Cuketa působí jako antioxidant a oříšky pozvednou chuť z klasiky na vyšší úroveň.

Ingredience:

  • Špagety
  • Rajčta v konzervě
  • Čerstvá cherry rajčata
  • Červená cibule
  • Cuketa
  • Vlašské ořechy, sezamová semínka
  • Olivový olej
  • Sýr
  • Sůl, pepř

Postup: Ořechy a semínka opražíme na pánvi, poté rozmixujeme na jemno a dáme do mističky. Nakrájíme červenou cibulku a osmažíme na pánvi spolu s cuketou. Smažíme do té doby, než zelenina nezměkne. Přidáme cherry rajčata a rajčata v konzervě a na mírném ohni vaříme zhruba dvě až tři minuty.

Omáčku zahustíme rozmixovanými ořechy a semínky, které jídlu dodají mnoho nutričních hodnot a skvělou chuť. Do pánve přidáme uvařené špagety, promícháme a můžeme servírovat. K těmto špagetám se hodí parmezán, ale i niva.

Rozmixované ořechy a semínka dodají potřebné nutriční hodnoty.
Rozmixované ořechy a semínka dodají potřebné nutriční hodnoty.

2. Kuřecí tacos

Tato původně mexická pochoutka je jednodušší na přípravu, než se zdá. Základem je pořádná pikantní salsa. K pokrmu se hodí vychlazené pivo. Maso může být i vepřové nebo ho lze nahradit tofu. Lze přidat i sýr nebo jakoukoliv zeleninu, třeba oblíbené fazole. Při výměně kukuřičných tortill za plátky ledového salátu nám vznikne zdravější verze.

Ingredience:

  • Kukuřičné tortilly
  • Kuřecí maso
  • Červená cibule
  • Rajčatová omáčka
  • Rajčata
  • Zakysaná smetana
  • Avokádo
  • Sůl, pepř, chilli

Postup: Kuřecí maso uvaříme ve vodě a natrháme na kousky. Poté ho dáme na pánev na rozpálený olej a zalijeme trochou rajčatové omáčky. Přidáme koření, zejména pak chilli. Promícháme a vložíme do kukuřičné tortilly. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a avokádo. Ozdobíme kousky červené cibule a troškou zakysané smetany. Podáváme s rozkrojeným citronem na talířku.

K mexickým tacos se skvěle hodí vychlazené pivo.
K mexickým tacos se skvěle hodí vychlazené pivo.

3. Banánové palačinky

Teplé banánové palačinky jsou v mžiku hotové. Recept je tak rychlý, že se stihne připravit i ráno k snídani před odchodem do školy či do práce. Na samotné palačinky jsou potřeba jen dvě ingredience.

Ingredience:

  • Banán – 2 kusy
  • Vejce – 4 kusy
  • Kokosový olej (nebo jiný)
  • Javorový sirup
  • Případně další ovoce

Postup: Banány rozmačkáme a smícháme s vejci v jemnou kaši. Pokud dáme méně vajec, palačinky budou více připomínat lívanečky. Na trošce oleje pečeme dozlatova. Ozdobíme kousky banánu, případně dalším ovocem. Přelijeme javorovým sirupem a podáváme.

Banánové palačinky jsou rychlé na přípravu a hodí se i k snídani.
Banánové palačinky jsou rychlé na přípravu a hodí se i k snídani.

4. Losos a brambory v troubě

Tento recept je nenáročný na přípravu a přesto si pochutnají i labužníci. Potřeba je k němu hlavně trouba. K lososu z trouby se hodí i čerstvý salát nebo zelenina na másle. Pokrm můžeme servírovat se skleničkou růžového vína.

Ingredience:

  • Losos
  • Citron
  • Brambory menší
  • Petrželka
  • Máslo
  • Sůl, pepř

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, propícháme vidličkou a dáme do zapékací misky. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 15 minut. Lososa dáme do další zapékací misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme do trouby.

Lososa pečeme přibližně dalších 15 minut spolu s bramborami. Pět minut před vytáhnutím z trouby položíme na lososa i na brambory plátek másla. Brambory po vytáhnutí z trouby posypeme nasekanými bylinkami a podáváme.

K lososu se skvěle hodí sklenička růžového vína.
K lososu se skvěle hodí sklenička růžového vína.

5. Nudle à la co dům dal

Občas se stane, že v lednici zbývá zelenina, kterou se zdá, že není kam dát. V tomto případě je čas na nudle à la co dům dal. Pravá asijská jídla jsou často velmi barevná – kuchaři používají mnoho čerstvé zeleniny a bylinek. Proto je při přípravě jídla třeba dbát na to, aby se zelenina nepřevařila a zůstala čerstvá a křupavá.

Ingredience:

  • Zelenina – paprika, mrkev, cuketa, houby, červené zelí
  • Bylinky – bazalka, petrželka, rozmarýn
  • Kuře – není nutné
  • Nudle
  • Sojová omáčka
  • Sezamová semínka
  • Česnek
  • Sůl, pepř, chilli paprička

Postup: Zeleninu nakrájíme a velmi krátce osmahneme na pánvi s troškou olivového oleje, nasekaným česnekem, sojovou omáčkou a sezamovými semínky. Zelenina musí zůstat křupavá.

V hrnci uvaříme nudle, přidáme do pánve a zamícháme. Nakonec přidáme nasekanou chilli papričku a bylinky. Můžeme zůstat u této vegetariánské verze, ale lze přidat i opečené kuřecí kousky nebo jiné maso.

Důležité je zeleninu nepřevařit, musí zůstat čerstvá a křupavá.
Důležité je zeleninu nepřevařit, musí zůstat čerstvá a křupavá.

6. Bolón de verde

Když ani veškerá inspirace nepomáhá a těstoviny se už zdají ohrané, je na čase zkusit něco nového. Bolón de verde neboli plantainové kuličky pocházejí z Ekvádoru, kde tuto pochoutku jedí k snídani. Plantain je plod banánovníku, ale po tepelné úpravě chutná podobně jako brambora. Recept je časově náročnější – musí se počkat, než se plantain upeče. Tato exotika na talíři ale nezklame a zaboduje i u dětí.

Ingredience:

  • Plantain – 4 kusy
  • Niva
  • Anglická slanina – nahrazuje v originálním pokrmu tzv. chicharrón (něco jako české škvarky)
  • Olej na smažení
  • Pálivá omáčka

Postup: Plantainy oloupeme a rozkrájíme na silná kolečka. Vložíme do rozpáleného oleje a na mírném ohni pečeme dozlatova z obou stran. Hotové je ještě za horka rozmačkáme jako šťouchané brambory – pozor na páru. Nakrájíme si anglickou slaninu na menší kousky a ty smícháme s rozmačkanou směsí, dochutíme solí a pepřem.

Utvoříme si pevné kuličky – pokud se směs rozpadá, můžeme si pomoci trochou mléka. Do kuliček vymáčkneme díru, do které dáme nivu, popř. ještě další sýr. Kuličky opět upevníme. Hodíme do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Podáváme s pálivou omáčkou. K pokrmu se výborně hodí vychlazené pivo.

Veganské alternativy

Odstraňování živočišných produktů z jídelníčku roste na popularitě. Mnoho běžných receptů lze upravit tak, že se zkrátka odebere masitá složka. U jiných je třeba nahradit tyto produkty rostlinnými alternativami. Veganské pokrmy jsou často lehké, jednoduché a navíc hrají všemi barvami.

1. Domácí hummus a falafel

Základem hummusu i falafelu je cizrna. Tento recept je vydatný díky falafelovým kuličkám a zároveň dává prostor fantazii, protože jej lze doplnit jakoukoliv zeleninou. Nespotřebovaný hummus se může odložit jako svačina na později.

Ingredience na hummus:

  • Cizrna (z konzervy anebo ze uvařená ze sáčku) – 500 g
  • Česnek – 2 stroužky
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Mletý římský kmín
  • Sladká paprika
  • Sůl a pepř

Postup: Ingredience vložíme do mixéru a mixujeme do té doby, než se vytvoří hladká pasta. Podle potřeby přiléváme olivový olej a dochucujeme. Vzniklou pastu dáme do mističky, zakápneme citronovou šťávou a olejem a servírujeme. Správný recept obsahuje i tahini (pasta ze sezamových semínek), ale hummus se obejde i bez něj. Do hummusu můžeme namáčet falafel, ale také jakoukoliv zeleninu.

Ingredience na falafel:

  • Cizrna (z konzervy anebo ze uvařená ze sáčku) – 2 šálky
  • Jarní cibulka
  • Petrželka
  • Mletý římský kmín
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Postup: Jarní cibulku a petrželku nasekáme na jemno. Množství odhadujeme dle oka nebo podle chuti. Cizrnu a ostatní ingredience rozmixujeme na hrubo a utvoříme z nich kuličky. Ty musí být pevné, aby se na pánvi nerozpadly. Na pánvi poté rozpálíme olivový olej a kuličky na nich smažíme ze všech stran dozlatova. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat chilli.

Falafelové kuličky můžeme namáčet v hummusu spolu se zeleninou.
Falafelové kuličky můžeme namáčet v hummusu spolu se zeleninou.

2. Kokosová kari polévka

Při přípravě této polévky je možné spotřebovat téměř veškerou zeleninu z lednice. Ze zbytků pak může vzniknout lahodná večeře. Recept je velmi jednoduchý na přípravu a chutná skvěle.

Ingredience:

  • Kokosové mléko – 0,5 l
  • Česnek – 1 stroužek
  • Červená paprika
  • Sladká brambora
  • Brambora
  • Mrkev
  • Jarní cibulka
  • Kari koření, kajenský pepř
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup: Ve větším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme nasekaný česnek a kari koření. Nakrájíme zeleninu na kostky, vhodíme do hrnce a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme do té doby, než brambory nezměknou. Podle chuti přidáváme sůl, pepř a další koření. Můžeme zakápnout citronovou šťávou a přidat nasekaný koriandr. Polévku podáváme horkou.

Do kokosové kari polévky lze dát téměř veškerou zeleninu, která se musí spotřebovat.
Do kokosové kari polévky lze dát téměř veškerou zeleninu, která se musí spotřebovat.

3. Veganská poke bowl

Poke bowl nebo Buddha bowl, oba tyto fenomény jsou dnes velmi populární. Liší se původem, jejich koncept je ale stejný. O co se jedná? O misku plnou barev, chutí a nutričních hodnot. Výhodou takové „bowl“ je, že do ní lze dát co dům nabízí. Ingredience jsou tedy spíše orientační, ale fantazii se meze nekladou.

Ingredience:

  • Hnědá rýže
  • Tofu
  • Sladká brambora
  • Žampiony
  • Mrkev
  • Avokádo
  • Klíčky
  • Špenát
  • Sezamová semínka
  • Sůl, pepř, sojová omáčka
  • Cokoliv dalšího, co přijde pod ruku

Postup: Uvaříme hnědou rýži a dáme na dno misky. Uvařenou sladkou bramboru spolu s avokádem a další syrovou zeleninou nakrájíme na kostky a poskládáme vedle sebe na rýži. Na pánvi osmažíme žampiony a tofu, přidáme sojovou omáčku, sůl, pepř, a sezamová semínka a přidáme do misky. Do misky dáme špenát, klíčky, vše zakápneme citronovou šťávou a servírujeme. Můžeme pokapat chilli majonézou pro výraznější chuť.

Výhodou poke bowl je, že do ní lze dát téměř cokoliv.
Výhodou poke bowl je, že do ní lze dát téměř cokoliv.

Extra zdravá večeře

Již v sekci veganských alternativ je k nalezení mnoho receptů, které spadají i do této kategorie zdravých pokrmů. V této sekci „Zdravá večeře“ jsou ovšem i jídla zahrnující různé živočišné produkty, takže i ostatní si přijdou na své.

Zdravá strava je bezpochyby důležitou částí pro šťastný a produktivní život, proto je třeba na ni dbát. Existují i různé mobilní aplikace na hubnutí, základem je ovšem zdravá a pestrá strava.

1. Kuskus s krůtím masem

Krůtí maso je velmi dietní, ale patří mezi sušší druhy masa. Se šťavnatými zelenými fazolkami tak tvoří perfektní kombinaci. Sušená rajčata a rukola dodají výrazější chuť. Tento pokrm výborně chutná s okurkovou limonádou.

Ingredience:

  • Kuskus
  • Krůtí prso
  • Zelené fazolky
  • Sušená rajčata
  • Rukola
  • Cuketa
  • Sůl, pepř

Postup: Krůtí prso nakrájené na kousky osmažíme na olivovém oleji. Lze jej „osmažit“ v pánvi i na vodě. Fazolky uvaříme do měkka a smícháme s uvařeným kuskusem. Přidáme koření a na jemno nasekaný česnek, zakápneme citronovou šťávou. Přidáme sušená rajčata, rukolu, uvařenou cuketu nakrájenou na kousky a krůtí maso.

Kuskus se skvěle hodí k domácí okurkové limonádě.
Kuskus se skvěle hodí k domácí okurkové limonádě.

2. Krevetový bulgur

Při otázce jak rychle zhubnout je dobré vsadit na mořské plody. Ty jsou známé svou výbornou chutí a jsou vhodné i jako dietní jídlo. Krevety totiž neobsahují téměř žádný tuk. Jsou naopak bohatým zdrojem proteinu a omega-3 mastných kyselin. V kombinaci s čerstvou zeleninou velmi vyniknou. Tento pokrm chutná ještě lépe za studena.

Ingredience:

  • Bulgur
  • Okurka
  • Cherry rajčata
  • Citrony
  • Jarní cibulka
  • Máta, koriandr
  • Koktejlové krevety
  • Česnek
  • Sůl, pepř, olivový olej
  • Omáčka Sriracha (lze i jiná pálivá omáčka)

Postup: Bulgur uvaříme ve vodě na mírném plameni do měkka. Necháme vychladnout a přimícháme do něj nadrobno nakrájenou zeleninu a bylinky. Na pánvi si na oleji osmažíme krevety s nasekaným česnekem a zamícháme do bulguru. Opět lze smažit i na vodě. Vymačkáme si citronovou šťávu z jednoho a více citronu a směs jí zalijeme. Dochutíme kořením, olejem a Srirachou. Necháme odstát v lednici a podáváme.

Tento pokrm chutná nejlépe za studena.
Tento pokrm chutná nejlépe za studena.

A co dětem k večeři?

Děti mohou být někdy vybíravé nebo jim dospělácká jídla zkrátka nechutnají. V takových případech nastává otázka – co k večeři pro děti? Naštěstí existují recepty nenáročné na přípravu, které děti zároveň osloví.

1. Domácí chicken burger

V dnešní době jsou fastfoody u dětí velmi populární. Doma jim lze ovšem připravit mnohem zdravější a chutnější alternativy. S přípravou tohoto jednoduchého kuřecího burgeru mohou děti i pomáhat.

Ingredience:

  • Kuřecí prso
  • Houska „kaiserka“
  • Kukuřičné lupínky
  • Vejce
  • Mouka
  • Ledový salát, popř. další zelenina
  • Sýr chedar plátkový
  • Hořčice
  • Med
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup: Kuřecí prso obalíme jako řízek, ale místo strouhanky použijeme rozdrcené kukuřičné lupínky, díky kterým bude kuřecí strips v burgeru více křupavý. Obalené kuřecí prso osmažíme, stáhneme plamen a na maso položíme plátek sýra. Přikryjeme pokličkou a počkáme, než se sýr roztaví.

Mezitím můžeme připravit omáčku. Smícháme hořčici s trochou medu a olivového oleje a dochutíme kořením. Omáčkou potřeme rozkrojenou housku, vložíme do ní kuřecí maso a další zeleninu a podáváme.

Chicken burger je zdravější a chutnější alternativou pro děti, které mohou s přípravou i pomáhat.
Chicken burger je zdravější a chutnější alternativou pro děti, které mohou s přípravou i pomáhat.

2. Mac and cheese

Mac and cheese neboli makarony se sýrem – další dětský oblíbenec, který vždy zaboduje. Je to klasika rychlá na přípravu, kterou děti vždy ocení. Ingredience a jejich množství zde uvedené vystačí asi na 4 porce.

Ingredience:

  • Makarony – asi 400 g
  • Mléko – 150 ml
  • Tavený sýr – 250 g
  • Sýr chedar
  • Dva žloutky
  • Anglická slanina

Postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě. Mezitím do kastrůlku dáme mléko a tavený sýr. Nad mírným plamenem necháme rozpustit. Kastrůlek odstavíme a pomalu vmícháme žloutky. Těstoviny dáme do hrnce a přelijeme sýrovou omáčkou. Můžeme je dát i do zapékací misky, nastrouhat chedar navrch a na chvilku nechat zapéct v troubě. Ozdobit lze kousky opečené anglické slaniny.

Makarony jsou dětskou klasikou, která nikdy neomrzí.
Makarony jsou dětskou klasikou, která nikdy neomrzí.