Jak vyrobit domácí mandlové mléko?

Jak vyrobit domácí mandlové mléko?

Mandlové mléko je skvělou alternativou pro všechny, kteří klasické kravské mléko nemohou či nechtějí konzumovat. Lze jej přidat například do kávy, udělat z něj vynikající zmrzlinu nebo ho popíjet jen tak. Recept na mandlové mléko je navíc velmi jednoduchý a připravit tento lahodný a zdraví prospěšný nápoj dle něj zvládne opravdu každý.

Rostlinná mléka lze použít různými způsoby – na pečení, do čaje, kávy, při přípravě různých pokrmů nebo třeba jako základ smoothie či nealkoholických letních drinků. Jsou vhodná pro zpestření běžného jídelníčku i jako náhražka živočišného mléka pro vegany, vitariány a osoby s intolerancí na laktózu či alergií na mléčnou bílkovinu. Obsahují spoustu látek prospěšných pro lidský organismus. V případě mandlového mléka se jedná konkrétně o vápník, hořčík, fosfor a draslík.

Využití mandlového mléka:

  • do smoothies, mléčných koktejlů a dalších nápojů
  • na pečení, výrobu kaší, pudinků aj.
  • jako ozdravná vlasová kůra (stejně jako např. kokosový olej na vlasy)
  • do koupele pro vyživení pokožky (podobně jako kokosový olej na pleť)

Vedle velkého množství různých způsobů využití má mandlové mléko také mnoho pozitivních účinků na zdraví. Působí například jako prevence proti Alzheimerově chorobě, snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při nespavosti a díky vitaminu E posiluje nehty a vlasy při vnitřním i vnějším užití.

Výhodou domácího mandlového mléka je absence emulgátorů, stabilizátorů a cukru. Díky nízkému obsahu kalorií je jako alternativa vhodné také pro všechny, kteří se snaží rychle zhubnout. Výroba mandlového mléka je velmi jednoduchá a zahrnuje dobře dostupné ingredience.

Jak vyrobit mandlové mléko doma?

Základní recept na mandlové mléko obsahuje pouze dvě suroviny – mandle a vodu. Proto je výroba mandlového mléka tak snadná a jeho cena daleko nižší než v supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

Mandlové mléko – recept

Na výrobu mandlového mléka budeme potřebovat:

  • 1 hrnek mandlí
  • 4 hrnky vody
  • Vanilkový lusk / skořice
  • Špetka soli
  • Datle / med na doslazení

Výroba mandlového mléka vyžaduje skutečně kvalitní mixér. Méně výkonným přístrojům by tvrdé mandle mohly ztupit nože a tím je zničit.

Je na každém, zda zvolí loupané či neloupané mandle. Oloupáním se však změní výživové hodnoty mléka, například antioxidanty jsou obsažené zejména ve slupkách.

Postup

  1. Mandle namočíme na 8 až 12 hodin do vody. Tento krok je důležitý, protože mandle nasáknou a odbourá se kyselina fytová, která přirozeně brání vstřebávání minerálů z mandlí. Poté vodu slijeme a mandle propláchneme.
  2. Mandle nasypeme do mixéru, přidáme 4 hrnky vody a špetku soli. Kdo chce mléko sladší, může použít med, datle nebo rostlinný sirup (např. javorový, datlový apod.). Mandlové mléko výborně chutná také s pravou vanilkou či skořicí. Všechny tyto ingredience jsou však volitelné a lze je bez problému vynechat.
  3. Veškeré suroviny rozmixujeme. Připravíme si cedník s plátnem, přes které mléko přecedíme. Domácí mandlové mléko uchováváme nejlépe ve skleněné nádobě. V lednici vydrží několik dní (je dobré jej spotřebovat zhruba do týdne).

Mandlové mléko představuje skvělou ingredienci na veganské moučníky. Jakožto náhražka kravského mléka může sloužit ve většině pokrmů.

Mandlové mléko chutná výborně například v ledové kávě.
Mandlové mléko chutná výborně například v ledové kávě.

Zcezená směs mandlí a dalších ingrediencí má také své využití. Lze ji přidat třeba k cereáliím s (jakýmkoliv) mlékem, použít při výrobě granoly nebo jako drobenku na koláč.

Zmrzlina z mandlového mléka – recept

Z mandlového mléka můžeme připravit velmi chutnou domácí zmrzlinu. Jejím základem jsou vždy dobře zralé banány a mléko. Pak už jen stačí přidat oblíbené ovoce a zdravá zmrzlina je na světě.

Borůvková zmrzlina z mandlového mléka

Na výrobu zmrzliny budeme potřebovat:

  • 2 zralé banány
  • 100 g loupaných kešu ořechů
  • 100 ml mandlového mléka
  • 300 g mražených borůvek
  • sekané pražené kešu na ozdobu
  • cukr / stévie na doslazení (nemusí být)

Díky banánům a mandlovému mléku není nutné zmrzlinu doslazovat. Kdo preferuje sladší chuť nebo používá neslazené mléko, může dle potřeby přidat stévii či trochu cukru.

Postup

  1. Banány předem oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme zmrazit. Kešu ořechy na několik hodin namočíme do vody.
  2. Namočené ořechy slijeme a rozmixujeme spolu s mandlovým mlékem. Přidáme zmražené banány a borůvky a znovu mixujeme dohladka.
  3. Dle vlastní chuti dosladíme cukrem nebo stévií, ozdobíme praženými kešu ořechy a můžeme podávat.

Ovoce v tomto velmi snadném receptu lze různě obměňovat. Stejně dobře jako borůvky poslouží například maliny, ostružiny nebo jahody.