Flat white – jak připravit, co je káva flat white

Silná chuť kávy zjemněná krémovým mlékem. To je flat white – kávový nápoj, který se těší velké oblibě po celém světě. Milovníci kávy mu již jistě přišli na chuť a ti, co tento záhadný název slyší poprvé, by ho měli co nejdříve vyzkoušet. Flat white dnes připraví již téměř v každé kavárně, vychutnat si ho však lze také u sebe doma. Co je flat white? A jak se flat white dělá?

V poslední době se v kavárnách a kavárenských řetězcích vyrojilo spoustu nových typů kávy a mnozí tak tápou, co se za výrazy, jako je káva flat white, ristretto nebo espresso macchiato, skrývá.

Kvalitní kávu i čaj seženete na e-shopu Oxalis. Při nákupu nad 700 Kč je navíc doprava zcela zdarma.

Prohlédnout si nabídku kávy na Oxalis >

Flat white však rozhodně není záležitostí posledních pár let, počátek jeho přípravy se datuje do 80. let 20. století, kdy jej měl údajně nabídnout zákazníkům své kavárny Alan Preston v Austrálii.

O původu kávy flat white se však vedou spory, druhou verzí jeho původu je příběh novozélandského baristy, kterému se nevydařilo klasické cappuccino, a nedopatřením tak vytvořil dnes tolik opěvovaný flat white.

Ať už je původ jakýkoliv, flat white kávy se chopil kavárenský řetězec Starbucks, který ji zpopularizoval v mnoha zemích světa. Tradiční receptura je nyní k dostání již ve většině kvalitních kaváren, není však problém si ji připravit i u sebe doma.

TIP: Díky věrnostnímu programu Starbucks Rewards lze získat první kávu zdarma a mnoho dalších výhod.

Co je káva Flat white?

Co je flat white? Tato otázka jistě potrápila každého, kdo na tento druh kávového nápoje narazil v menu své oblíbené kavárny.

Flat white je kávový nápoj, jehož základem je dvojité espresso a našlehané mléko v poměru 1:2. Svým obsahem je flat white kompromisem mezi cappuccinem a espressem a je určen pro ty, kteří by v klasickém cappuccinu uvítali více kávy a méně mléka. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o křížence cappuccina a caffe latte.

Flat white káva je podle některých dokonalou kombinací mléka a kávy.

Flat white je jedinečným nápojem, jelikož v jeho chuti silně dominuje káva, na rozdíl od caffe latte, kde se chuť kávy ztrácí ve velkém množství mléka. Chuť nápoje je však díky ideálnímu poměru mléka a kávy stále tak akorát jemná.

Na otázku, co je káva flat white, lze tedy odpovědět, že jde o kombinaci dvojitého esspresa (doppia) a našlehaného teplého mléka, které na povrchu vytvoří úzkou vrstvu pěny, tzv. mikropěnu. Šikovný barista si může s pěnou vyhrát a vytvořit na ní umělecké dílo latte art.

Na přípravu flat white budete potřebovat kvalitní zrnkovou kávu, která je k dostání v sortimentu e-shopu Oxalis.

Koupit kávu na e-shopu Oxalis >

Flat white je ideálním nápojem ke sladkým i zdravým snídaním. Dokonalé ráno společně s dobrou kávou vytvoří recepty na lívance nebo recepty na palačinky.

Kávou si mohou během dne udělat radost také ti, co dodržují keto dietu nebo sportovní jídelníček. Hubnutí káva nenabourá a ranní šálek spolehlivě dodá energii a nastartuje metabolismus. V případě potřeby lze kravské mléko nahradit rostlinným, například domácím mandlovým mlékem.

Flat white vs cappuccino

Na ty, co se v oblasti kávy příliš neorientují, může flat white zprvu působit jako cappuccino. Není náhoda, že se flat white kávě mnohdy přezdívá „“australské cappucino“. Tyto dva nápoje jsou si podobné, liší se však hned v několika směrech. Jaký je rozdíl mezi cappuccinem a flat white?

První odlišností je množství mléka a kávy a jejich vzájemný poměr. Flat white je typické pro svou výraznou chuť kávy a vzniká z 1/3 dvojitého espressa a 2/3 mléka, neobsahuje tak velké množství mléčné pěny. Naproti tomu cappuccino zpravidla tvoří kombinace 1/3 kávy, 1/3 teplého mléka a 1/3 mléčné pěny.

Flat white má tak oproti cappuccinu rovněž menší objem. Tradiční cappuccino se připravuje do šálku o 150-180 ml, zatímco sklenice na Flat white má objem maximálně 150 ml.

Z důvodu odlišného poměru mléka a kávy, je flat white jemnějším nápojem, ačkoliv je v něm chuť kávy cítit velmi výrazně. Cappuccino neobsahuje tolik našlehaného mléka a chuťově je tedy silnější.

TIP: Výborné cappuccino i flat white si lze vychutnat v kavárnách Tchibo, a to za velmi výhodnou cenu. Tchibo však již nenabízí pouze kávu, a tak lze slevový kupón Tchibo využít na veškerý sortiment s módou a domácími potřebami. Věrní zákazníci mohou také vstoupit do klubu a získat výhodnou TchiboCard.

Flat white vs caffe latte

Nejvýraznějším rozdílem mezi flat white kávou a caffe latte je v objemu šálku. Caffe latte se podává ve sklenici o objemu 280 až 330 ml, zatímco flat white je i na pohled méně objemným nápojem, obvykle mívá 150 ml.

Caffe latte je vhodné pro ty, kteří mají radši slabší kávu, díky vysokému obsahu mléka má totiž velmi jemnou chuť. V porovnání s flat white i cappuccinem, má caffe latte mnohem více mléčné pěny. Ve velkém množství mléka však trochu zaniká samotná káva.

Základem flat white kávy je double esspreso.

Příprava flat white – jak se dělá?

Před přípravou je potřeba sehnat kvalitní zrnkovou kávu, bez které by lahodný kávový nápoj ztratil na své jedinečnosti. Ke kávovým zrnům je ještě nutné dokoupit plnotučné mléko, které by před přípravou flat white kávy mělo být vychlazené.

Na přípravu 1 šálku kávy flat white je potřeba:

  • 14 g kvalitní zrnkové kávy
  • 120 ml plnotučného mléka

A jak udělat flat white? Stačí k tomu několik základních pomůcek na přípravu kávy:

  • kávomlýnek – s nastavením hrubosti
  • kávovar – ideálně s tryskou na mléko
  • konvičku na mléko – nerezovou
  • hrneček či sklenici – o objemu 120 – 180 ml

Hrneček či sklenici na flat white je třeba přes přípravou zahřát.

Jak udělat flat white?

Poté, co jsou všechny suroviny a pomůcky připraveny, je již příprava rychlá a snadná. Postup, jak udělat flat white, začíná přípravou samotné kávy:

1. Mletí kávy

Všemu předchází umletí kávových zrn v kávomlýnku. Ideální je zvolit jemné mletí, po kterém bude mít káva konzistenci polohrubé mouky. Postup je stejný jako v případě běžného espressa. Jak již bylo řečeno, na jeden šálek je potřeba asi 14g kávy.

2. Použití kávovaru

Poté přichází na řadu použití kávovaru. Nejprve se dané množství kávy nasype do páky kávovaru, kde je nutné ji stlačit tamperem a setřít zbytky kávy z jejích okrajů. Nakonec již zbývá jen kávovar spustit dle svých zkušeností. Výsledný objem kávy by měl mít asi 60 ml.

3. Našlehání mléka

Další na řadě je samotné plnotučné mléko. K našlehání mléka je nejlepší využít trysku na kávovaru s horkou párou. Tryska se vkládá do konvičky s mlékem zhruba 1 cm pod hladinu. Hotové mléko se pozná tak, že konvička zespodu pálí dlaň.

4. Závěrečný krok

Na závěr již stačí pouze nalít našlehané mléko doprostřed připraveného espressa doppia. Šikovní jedinci mohou vyzkoušet také některou z metod latte art, která nepochybně vykouzlí úsměv na tváři každému, komu je káva flat white určena.

Kávu flat white si lze snadno připravit také na domácím kávovaru. Některé značky kávovarů nabízejí rovněž kapsle, díky kterým si lze na dobrém flat white pochutnat i bez práce.

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang