Jak správně uvařit čočku – jak připravit čočku a jak dlouho ji vařit?

Čočka je vděčnou potravinou, kterou se vyplatí mít vždy schovanou ve spíži. Její příprava je velmi jednoduchá a zdravotní benefity k nezaplacení. Čočka patří mezi luštěniny a zakoupit lze hned několik různých druhů. Jak dlouho vařit čočku? A jak se vaří čočka na kyselo?

Čočka patří mezi tzv. superpotraviny, jelikož se řadí po boku nejzdravějších surovin. Způsobů, jak čočku připravit, je hned několik. Nejznámějším pokrmem je čočka na kyselo, dá se však připravit také chutný salát z čočky nebo oblíbená čočková polévka.

Čočka může být také nenahraditelnou součástí receptů na zdravou snídani, nebo posloužit v případě, kdy člověk neví, co uvařit k večeři. Své místo by čočka jako nutričně bohatá luštěnina měla mít rovněž v každém sportovním jídelníčku. Kromě čočky není radno zapomínat ani na kukuřici, jak dlouho se kukuřice vaří?

Čočka je jednou z prvních potravin, kterou lidé začali pěstovat, a to již několik tisíc let před naším letopočtem. Je třetí rostlinou s největším obsahem bílkovin a velmi dobrým zdrojem železa. Aby se však stala opravdovou pochoutkou, je třeba vědět, jak se čočka vaří.

Jak uvařit čočku?

Jak již bylo řečeno, existuje několik druhů čočky a každá z nich vyžaduje jiný postup přípravy. I to, jak dlouho se čočka vaří, záleží právě na typu semen. Obecně se však čočka připravuje nejkratší dobu ze všech luštěnin.

Druhy čočky lze snadno rozeznat, liší se totiž zbarvením. Jaké typy čočky jsou tedy v obchodě k dostání?

  • hnědá čočka – klasická nejlevnější varianta, vhodná do polévky
  • červená čočka – nasládlá chuť, k přípravě kari a indického jídla
  • zelená čočka – ořechová chuť, skvělá do salátů
  • černá čočka – jemná oříšková chuť, vhodná do salátů či pomazánek

A jak správně čočku vařit? Příprava čočky je jednoduchá, ať už se jedná o jakoukoliv variantu. Čočku stačí vložit do hrnce s vodou a přivést k varu. Vodu není třeba solit, není ani vhodné během vaření dolévat studenou vodu, případně jen předvařenou v rychlovarné konvici.

Čočka červená se vaří nejkratší dobu ze všech typů čočky.

Poté co čočka změkne, přijde chvíle na přidání soli. Během pěti minut stání ji čočka z vody absorbuje a může se podávat.

Čočku je také možné předem na několik hodin namočit. Namočená čočka se po sedmi hodinách zbaví škodlivých látek a navíc se poté bude vařit rychleji.

Nechá-li člověk čočku namočenou déle, zhruba do dvou dnů se objeví první klíčky. Naklíčená čočka je ještě zdravější, čerstvé klíčky posilují imunitu a detoxikují organismus. Zároveň jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Jedná se tak o nejlepší způsob, jak uvařit čočku.

TIP: Jídelničky na míru nejsou nejlevnější záležitostí, přesto na webu www.pestryjidelnicek.cz lze získat jídelníček zdarma a za pár minut.

Jak dlouho vařit čočku?

Doba, jak dlouho se čočka vaří, závisí především na jejím typu a na velikosti semen. Důležitou roli hraje také fakt, zda byla předem namočena a po jakou dobu. Jak dlouho tedy čočku vařit?

Klasická hnědá čočka se vaří cca 40 minut, pokud je namočená asi dvě hodiny předem, bez namáčení poté vaření trvá zhruba hodinu. Je-li hnědá čočka namočená přes noc, stačí jí pouze 20 – 30 minut. Tato doba se sníží dokonce na 10 minut, a to v případě, kdy semena vyklíčí.

Nejrychleji je uvařená čočka červená. Není ji třeba namáčet a k dokonalosti ji stačí pouhých 10 – 15 minut. Podobně času potřebuje k uvaření také drobná čočka.

Ze všech luštěnin se čočka vaří nejkratší dobu.

Časy přípravy jsou však pouze orientační, nejlepší způsob, jak správně vařit čočku, je samozřejmě průběžně ochutnávat, aby člověk zjistil, zda již semena měknou.

TIP: Jak se vaří čočka je již zřejmé. A co ostatní pokrmy? Jak dlouho se vaří brambory a jak dlouho vařit špagety?

Jak se vaří čočka na kyselo?

Způsobů, jak čočku připravit, je nespočet. Tato zázračná luštěnina má své místo i v netradičních gurmánských receptech. V indické kuchyni hraje roli nepostradatelné suroviny, proto jedním ze způsobů, jak se dělá čočka, je například kombinace s kari kořením.

V Čechách se však nejčastěji setkáváme s čočkovou polévkou nebo čočkou na kyselo. Jak se čočka na kyselo vaří?

Čočka na kyselo je oblíbeným pokrmem, který je jednoduchý a zároveň zasytí. Luštěniny by měly být součástí zdravého jídelníčku několikrát do týdne.

Na 4 porce čočky na kyselo je potřeba:

  • asi 350 gramů hnědé čočky
  • 1,5 lžíce másla
  • 25 gramů hladké mouky
  • bobkový list
  • sůl a mletý pepř
  • jemný ocet
  • dle chuti: tymián, česnek, cibulka

Před vařením je nutné čočku namočit, alespoň na dvě až tři hodiny do studené vody. Po uplynutí času čočka nabobtná a je připravena k varu.

Voda se slije a čočka přesype do hrnce s novou vodou. K čočce se vloží také bobkový list a vše se přivede k varu. Čočka se vaří dle výše uvedených instrukcí asi tři čtvrtě hodiny.

Mezitím si lze na pánvi připravit jíšku s cibulkou. Nejprve se osmahne máslo s pokrájenou cibulí nebo česnekem. Pak přijde na řadu mouka a nakonec trochu vody. Jíška se nakonec vloží do uvařené čočky.

V poslední fázi je třeba čočku dochutit, tedy přidat připravenou sůl, pepř, trochu octu či jiné koření dle chuti, skvěle se hodí například tymián.

Čočka na kyselo se podává nejčastěji s vařeným vejcem a kyselou okurkou. Jednou z možností, jak čočku připravit, je také v kombinaci se sázeným vejcem. Ti, kteří vegetariánským jídlům příliš neholdují, mohou přidat také párek či klobásu.

Způsobů, jak se čočka dělá, je však mnohem víc. Oblíbená je v polévkách či salátech. Skvěle vynikne ale také s masem či těstovinami. V kuchyni se fantazii meze nekladou a z čočky lze vykouzlit opravdu mnoho chutných jídel.

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang