Jak uvařit kroupy – jak správně a jak dlouho?

Ovesné, ječné, pšeničné. Ať už na obalu stojí cokoliv, kroupy jsou levnou a výživnou surovinou, vhodnou do nepřeberného množství pokrmů. A ačkoliv je k nim mnoho strávníků skeptických, mohou být i velice chutné. Základem jsou vhodné kombinace a doba vaření. Jak dlouho vařit kroupy? A jaké jsou nejlepší recepty?

Kroupy se vyrábí broušením obalové vrstvy obilných zrn. Kromě klasických z ovsa, ječmene a pšenice se prodávají také pohankové kroupy z pseudoobilovin. Obzvlášť přínosné a tím pádem i nejrozšířenější jsou ječné kroupy, ale i ostatní druhy tělu dodají spoustu potřebných látek.

Kroupy nejsou složkou pouze do sportovních jídelníčků a fitness jídelníčků. Kromě velkého množství vlákniny a bílkovin obsahují řadu cenných minerálů a vitamínů – například skupinu B, železo, hořčík, vápní, zinek a další. Kdo si tedy lámal hlavu, co uvařit k večeři, teď už je volba jasná.

Kroupy jsou jedinečným a levným zdrojem vlákniny i vitamínů.

Oblíbeným zdravým pokrmem jsou kroupy i pro svou univerzálnost, v kuchyni totiž mohou zastupovat hned několik rolí. Hodí se jako zavářka do polévky, doplněk do salátů, příloha místo rýže, ale i jako součást hlavního chodu v podobě houbového kuby. A co víc, uvařit kroupy zvládne takřka každý.

Jak uvařit kroupy – jak se vaří kroupy

Existuje řada receptů, které radí, jak uvařit kroupy, princip se však většinou neliší. Před vařením je dobré kroupy nasypat do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchnout, čímž se zbaví případných nečistot.

Poté se nechají stát v hrnci s vlažnou vodou v poměru 1 díl krup ku 4 až 5 dílům vody. Kroupy mohou až pětinásobně nabýt, proto je nutné zvolit dostatečně velký hrnec.

Asi po 30 minutách se voda osolí a přivede k varu. Že jsou kroupy hotové, se jednoduše pozná velkým objemem a ochutnáním – jsou-li měkké, jsou i uvařené. Nakonec je stačí scedit a pokračovat v další úpravě či rovnou servírovat k oblíbenému pokrmu.

TIP: Do zdravé kuchyně neoddělitelně patří také kukuřice a její zrna. Díky své snadné přípravě a nasládlé chuti je tato zelenina využívána stále častěji. Jak kukuřici uvařit?

Jak dlouho vařit kroupy

Na to, jak dlouho se kroupy vaří, neexistuje jedna správná odpověď. Malé kroupy budou uvařené už po 20-30 minutách, větší budou potřebovat více času. V obou případech platí, že když zůstanou ve vroucí vodě déle, více nabobtnají. Obecně tedy lze říci, že záleží na chuti každého a také na velikosti.

Doba vaření krup záleží na jejich velikosti i na vlastních preferencích.

Není od věci si přečíst návod na obalu. Postup, jak uvařit ječné kroupy a další druhy se sice neliší, u každého výrobce však může být doba vaření trochu jiná. A údaje z návodu mohou pomoci.

Kroupy jako cesta ke zdraví a štíhlé linii

Jak správně uvařit kroupy už víme, ale co teď s nimi? Existuje nepřeberné množství svěžích a dietních receptů, které se skvěle hodí zejména do letních měsíců. Kroupy je možné jednoduše přidat třeba do oblíbeného salátu. Díky nim více zasytí, ale zároveň nepřekazí snahu o rychlé hubnutí.

TIP: Zhubnout břicho nepomáhá jen úprava jídelníčku. Je potřeba mít plán, motivaci a inspiraci a od toho tu jsou mobilní aplikace na hubnutí.

Chutné je také kroupové rizoto. Stačí vyměnit rýži za kroupy a pak už jen přidávat potraviny dle vlastního gusta. Zejména k ječným kroupám skvěle chutnají i masové náhražky, jako je tofu či tempeh, kterými lze rizoto trochu oživit.

Zeleninovým salátům kroupy dodají vlákninu a ty tak více zasytí.

Kdo se krup obává, může je šikovně zakomponovat v podstatě do jakéhokoliv běžného jídla tak, že o nich ani nebude vědět. Lze je přidat do karbanátků, sekané, pečiva i do knedlíků.

Pokrm rázem nenásilně získá potřebné živiny, zejména vlákninu, která v jídelníčcích mnohých chybí. V knedlících a pečivu díky nim dojde ke snížení glykemického indexu. Stačí tato sotva postřehnutelná změna ve stravování a řada civilizačních onemocnění nemá šanci.

Kuba trochu jinak

Vůbec nejznámějším receptem z krup je vánoční houbový kuba. Připravuje se ze sušených hříbků, cibule, majoránky a česneku, zpravidla na sádle. Proč ale trochu neopustit od tradic a kubu ozdravit?

Toho lze docílit nahrazením sádla za ideálně panenský olivový olej, který se přidá až do hotového pokrmu. Aby jídlo obsahovalo vše potřebné, může se podávat s plátkem masa nebo s uvařeným vejcem.

Kroupy nasladko

Milovníci sladkého by asi uvítali raději recepty na nejlepší palačinky a recepty na lívance s marmeládou či s čokoládou, ranní kroupová kaše však představuje skvělý kompromis mezi cukry a zdravou snídaní, která tělo nastartuje na celý den.

TIP: Nejrychlejší způsob, jak do těla dostat co nejvíce vitamínů a živin za co nejkratší dobu, nabízejí smoothies. S tím, jaké chutě kombinovat, radí článek s recepty na nejlepší smoothies.

Kroupy lze místo vloček zakomponovat i do snídaňové kaše.

Kroupy je potřeba uvařit, což může být po ránu trochu otrava. Občasná změna od běžné rutiny je však potřeba. Navíc poté už jde vše rychle. Nejsou nutné žádné složité přípravy, nýbrž pouze naházet do misky vše, na co má žaludek právě chuť. Ideální je kroupy smíchat s medem, ovocem, ořechy a skořicí.

Jak uvařit kroupy do polévky

V zimním období nic nezahřeje lépe než poctivý vývar s masem a zeleninou. A když se do něj přidají kroupy, nejenže bude lépe chutnat, ale také mu nebude nic chybět – bílkoviny, sacharidy, tuky ani vláknina. Poslouží tak bez problémů i jako hlavní jídlo.

Chutná je zejména uzená polévka s kroupami, ale lze zvolit v podstatě jakýkoliv oblíbený recept. A jak kroupy do polévky uvařit? Stejným způsobem, jako je popsáno výše.

Důležité je připravovat je v odděleném hrnci a do polévky přidat až nakonec, což souvisí s tím, jak dlouho se kroupy do polévky vaří. Kdyby se nechaly od začátku v polévce, vařily by se příliš dlouho a došlo by k zakalení.

Vaření krup

Před vařením kroupy properte ve vlažné vodě a poté sceďte. Následně kroupy zalijte vodou, které by mělo být aspoň čtyřikrát více než krup. Ve vodě je nechte asi 30 minut odstát a poté je začněte vařit. Kroupy značně nabydou na objemu a změknou.

Pokud přidáváte kroupy do polévky, omáčky nebo teplého zeleninového jídla, vždy je předtím uvařte zvlášť. Polévka nebo jídlo by se vám mohlo vařením krup zakalit.

Kroupy a vaření z nich

Kroupy mají široké využití v kuchyni, v dřívějších dobách se však v jídelníčcích vyskytovaly výrazně častěji než dnes. S našimi tipy, jak je zakomponovat do receptů si však určitě získají místo i ve vaší kuchyni.

Polévka

Osmažte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte sladkou i pálivou papriku a bobkový list, také nakrájené brambory, mrkev a petržel, zalijte vývarem a vařte, pak přidejte předem uvařené ječné kroupy, špaldu, cizrnu a fazole, povařte, zahustěte a ochuťte.

Kroupový kuba

Na pánev nasypte kroupy, cibuli, sušené hříbky a zalijte vodou, osolte a duste doměkka, po vyvaření vody přidejte majoránku, utřený česnek, podávejte s kyselým zelím.

Salát

Uvařené kroupy smíchejte s rajčátky, pórkem, paprikou, rukolou a petrželovou natí, zalijte podmáslím s prolisovaným česnekem a solí, zasypte slunečnicovým semínkem.

Příloha

Z krup můžete připravit originální přílohu k masu nebo zelenině. Osmahněte cibuli a česnek dozlatova, přidejte majoránku, kmín a uvařené kroupy. Dochuťte dalším drceným česnekem, solí, pepřem a čerstvou petrželkou.

Placky

Uvařené a namleté kroupy skvěle lepí a jsou dobrým základem karbanátků či sekané. Stačí je smíchat s osmaženou cibulkou a česnekem, vločkami nebo moukou a kysaným zelím. Přidejte koření podle chuti a tvořte placičky, které smažte na pánvi, nebo pečte v troubě.

Kaše

Zcela doměkka uvařené kroupy dobře poslouží jako kaše, dochucujte dle libosti naslano i nasladko. K snídani budou skvěle fungovat oříšková másla jako například arašídové nebo mandlové máslo, sušené i čerstvé ovoce a bílý jogurt.

Pomazánka

Trochu rozvařte kroupy, osmahněte cibulku, česnek, kmín s pepřem a solí, stáhněte z plotny a přidejte sušené lahůdkové droždí, kroupy smíchejte se směsí z pánve, s trochou hořčice a rozmixujte, dle potřeby dejte vodu a olej, nakonec vmíchejte posekaný koriandr a petržel.

Kroupami můžete nahradit rýži a připravit lahodné rizoto z krup – krupeto.

Ječmen, kroupy a trocha historie

Pěstování ječmene začalo pravděpodpobně okolo 5. až 4. století před naším letopočtem. Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás, ale i ve světě. Pokrmy z této obilniny se objevily už ve indické, židovské, ale třeba i čínské mytologii.

  • Ječnou kaši pojídali i antičtí gladiátoři, kterým dodávala potřebnou energii a sílu. Tito siláci si proto vysloužili přezdívku „jedlíci ječmene“.
  • Kdysi odvar z ječmene také sloužil jako náhradní výživa kojenců nebo posilující nápoj pro nemocné.

Po 2. světové válce se ječmen přestal semílat téměř úplně. Nové odrůdy pšenice, které měly lepší pekařské vlastnosti, začaly tyto staré obiloviny vytěsňovat ze spíží. 

Dnes se ječmen používá převážně jako krmivo pro zvířata. Pro potravinářské účely se využívá jen malá část úrody, a i z té se většina zpracovává na slad. 

Dobrá zpráva je, že v supermarketu na kroupy určitě narazíte, jen musíte někdy víc hledat, což se jistě vyplatí, díky kroupám totiž rozšíříte a obohatíte svůj jídelníček a vaše zdraví tuto změnu jistě s chutí přivítá.

V dnešní době existuje velké množství mobilních aplikací, které mohou přímo i nepřímo pomoci s vařením. Mezi oblíbené patří mimo jiné aplikace na rozpoznání rostlin nebo aplikace na rozpoznávání hub. Minimálně ta druhá jmenovaná by měla pomoci s tím, jak bezpečně nasbírat houby na takového houbového kubu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang