Jak uvařit kukuřici – jak dlouho se vaří kukuřice

Kukuřice se díky svému vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek řadí mezi tzv. superpotraviny, a tak není od věci sem tam zařadit žlutá zrníčka této šťavnaté zeleniny do svého jídelníčku. Stačí jen vědět, jak kukuřici uvařit, aby byla příjemně sladká a měkká. Příprava kukuřice není nic složitého a v kuchyni ji hravě zvládnou přichystat i začátečníci. Jak uvařit kukuřici? A jak dlouho se kukuřice vaří?

Kukuřice se řadí mezi pícniny, podobně jako třeba ječmen, její zrna se však považují za zeleninu. Tato výživná surovina, využívaná již 7 000 let př. n. l., je bohatým zdrojem vitamínu B a minerálních látek, jako je draslík, železo, hořčík nebo zinek. Mimo to z ní tělo získává také bílkoviny a potřebnou vlákninu.

V kuchyni najde kukuřice mnoho využití, dá se podávat jako příloha k masu a své místo má také v salátech. Strávnici jistě nepohrdnou kukuřicí ani v podobě zdravé svačinky. Kdo se rozhodl držet se zásad zdravého životního stylu, měl by si na kukuřici čas od času pochutnávat, nejen v letních měsících.

Vařená kukuřice – odrůdy

Na polích roste hned několik typů kukuřice, z nichž nejznámější a v kuchyni nejpoužívanější je kukuřice cukrová. Některé z druhů se používají také jako krmivo pro chovná zvířata. Kukuřice je však přínosnou komoditou také mimo potravinářský průmysl, zpracovává se například při výrobě biopaliv.

V obchodech naleznou zákazníci kukuřici v různých podobách a úrovních zpracování. Jako přímá potravina se kukuřice využívá jen druhořadě. V potravinářství se zpracovává nejčastěji za účelem výroby olejů, škrobu, mouky či glukózy.

Mimo kukuřičného škrobu či moučky, lze samozřejmě v obchodu narazit na oblíbený popcorn či kukuřičná zrna v plechovce. Syrovou kukuřici se nejvíce vyplatí nakoupit v srpnu, kdy má zákazník jistotu její čerstvosti.

Kukuřice utržená na poli bývá mnohdy krmnou odrůdou.

Jaké odrůdy kukuřice existují?

Cukrová kukuřice

Nejpoužívanější odrůdou kukuřice je kukuřice cukrová. Používá se do salátů či jako zdravá příloha, výtečná je však i vařená. Tento typ kukuřice se vyznačuje vysokým podílem cukru, je vhodné ji rychle po dozrání zpracovat, jelikož později ztrácí svou nasládlou chuť a na jazyku dominuje spíše škrob.

Pukancová kukuřice

Pukancová kukuřice se využívá k výrobě oblíbené pochoutky, typické pro pohodu u sledování filmů a seriálů – popcornu. Při výrobě dochází k pražení zrn, během kterého škrob expanduje a nakonec pukne. Klasy pukancové kukuřice lze snadno rozeznat díky výraznému hnědému zbarvení.

Krmná kukuřice

Na rozdíl od pukancové a cukrové kukuřice, nachází krmná kukuřice využití častěji při krmení dobytku. Ani její použití v kuchyni však není nic neobvyklého, rozhodně se jedná o nezávadnou odrůdu této nutričně bohaté potraviny. Pokud člověk někdy ukořistil kukuřici z pole, je vysoká pravděpodobnost, že šlo právě o tuto krmnou odrůdu.

Odrůd a druhů kukuřice existuje ještě mnohem více, ne všechny však rostou na českých polích. Oblíbenost využití kukuřice v kuchyni stále roste, není divu, pokud člověk ví, jak dlouho se vaří kukuřice, může si na ni pochutnat a zároveň obohatit svůj jídelníček.

Odrůdy poté rozhodují o tom, jak dlouho se kukuřice vaří. Podobně je tomu také u brambor, kde varné typy sehrávají v přípravě výraznou roli. Jak dlouho se vaří brambory?

Jak uvařit kukuřici – příprava

Až do přípravy vařené kukuřice je nutné nechat klas zabalený v listech, aby nepřišel o svou šťavnatost a chuť. Jak již bylo řečeno výše, utrženou kukuřici se doporučuje brzy spotřebovat, jinak by při konzumaci vynikl škrob na místo sladké chuti.

Před vařením kukuřice je poté nutné odstranit nečistoty a zbavit se vlásků, kterými pod listy obrůstá. Poté je již kukuřice připravena k samotné úpravě. Příprava tak není vůbec obtížným úkolem. Způsob, jak uvařit kukuřici, je rozhodně snazší než například vaření čočky, která si vyžaduje o něco náročnější přípravu.

Jak uvařit kukuřici?

Vařená kukuřice je jedním z oblíbených způsobů její konzumace. Hodí se skvěle k masu i rybám, nebo jako odlehčená varianta pokrmu, když člověk tápe nad tím, co uvařit k večeři. Po snadné přípravě přichází na řadu jednoduchý způsob, jak kukuřici uvařit.

Kukuřice se vloží do vroucí vody, kterou je možné také rovnou osolit. Sůl by měla být do vody přidána v poměru 1 lžičky na 5 litrů vody. Osolit kukuřici je také možné až poté, co je kukuřice uvařená, případně oba způsoby kombinovat.

Kukuřice by během vaření měla být po celou dobu ponořená, proto je nutné ji průběžně kontrolovat a případně vodu dolévat.

Jak dlouho vařit kukuřici?

Lidé se také často ptají, jak dlouho kukuřici vařit, aby byla připravena správně a chutně. Odpověď na tuto otázku však není jednoznačná, délka vaření se totiž odvíjí od odrůdy kukuřice. Jedno je ale jisté, příprava je poměrně rychlá a určitě nevyžaduje trávit hodiny za plotnou.

Odpověď na otázku, jak dlouho vařit cukrovou kukuřici, zní v průměru 15-25 minut. Krmnou kukuřici, tu kterou si přineseme z pole, je leckdy nutné nechat v hrnci pobublávat až celou hodinu. Naopak mražená kukuřice si vystačí s 20 minutami času.

Jak dlouho se kukuřice vaří záleží také na velikosti klasů, menší klasy leckdy nepotřebují více než 3-4 minuty. Rozhoduje i stáří kukuřice, čím mladší je, tím kratší doba je potřeba k její tepelné úpravě.

Jestli je kukuřice hotová a připravená k snědku, lze také vyzkoušet stiskem klasu, pokud změkne, nic nebrání podávání. Nejlépe chutná ještě horká se solí, máslem nebo bylinkami.

TIP: Výživnou surovinou, která se dá upravit na tisíc způsobů, jsou kroupy. Jak dlouho kroupy vařit?

Jak dlouho se vaří kukuřice i v tlakovém hrnci?

V případě přípravy kukuřice v tlakovém hrnci, nastává trochu jiná situace. Kukuřice by během varu měla být ponořena zhruba do jedné třetiny, maximálně jedné poloviny.

U kukuřice z pole je potřeba počítat s 30 minutami až 1 hodiny varu. Zatímco předvařená kukuřice si bohatě vystačí i s 5 minutami.

Mimo tlakového hrnce je možné připravit kukuřici také v mikrovlnné troubě. Zde je proces trochu komplikovanější. Kukuřice je nutné vložit do uzavřené nádoby společně se lžící vody.

Jak dlouho vařit kukuřici v mikrovlnné troubě? Na vyšší výkon (cca 600 W) se bude kukuřice v mikrovlnné troubě vařit asi 5 minut.

Časy se opět liší, jde-li o kukuřici předvařenou nebo mraženou. Mražená si vyžaduje o něco delší dobu, a to až 8 minut, zatímco předvařená kukuřice bude samozřejmě hotová mnohem rychleji, pochutnávat si na ní lze již za 3 minuty.

Jak na grilovanou kukuřici?

Vařená kukuřice je bezesporu velmi chutným zpestřením běžného i sportovního jídelníčku. Najdou se však tací, kteří nedají dopustit na gril a grilovanou kukuřici si čas od času dopřejí raději než tu vařenou. Teplý letní večer s přáteli je pro její přípravu jako dělaný. Nejlepší je v kombinaci s grilovaným masem a rybami.

Před samotnou přípravou grilované pochoutky, je však třeba kukuřici povařit. Způsob, jak uvařit kukuřici, aby byla vhodná na gril, není nijak výjimečný, stačí k tomu pouze voda se solí a 10-20 minut času.

Na gril či na pánev se kukuřice vkládá s trochou másla, případně oblíbeného koření či bylinek. Grilování kukuřice zabere dalších 10-15 minut, nezbytné je ji sem tam otočit. Trocha spálení však ničemu nevadí a dodá na jedinečné chuti grilované kukuřice.

Kukuřici je před samotným grilováním nutné na pár minut povařit.

Jak dlouho vařit kukuřici na ryby?

Specifickou úpravou kukuřice je její přichystání na návnadu ryb. Jak na přípravu a jak dlouho vařit kukuřici na ryby?

Před samotným vařením, je dobré kukuřičné klasy namočit do vody, a to zhruba na jeden až dva dny. Kukuřice by měla bobtnat asi ve dvojnásobném množství studené vody.

Nejlepší návnadou je však kukuřice vařená, po určitém čase bobtnání se přesype do hrnce spolu s dvojnásobným množstvím vody. Kukuřici na ryby je vhodné vařit do chvíle, kdy některá zrna začnou pukat. Poté přijde čas nechat kukuřici odstát ve vodě mimo plotnu. Vařená kukuřice je přitažlivou nástrahou, díky své měkké konzistenci a aromatu.

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang