Nejlepší recepty na krevety – česnekové, smažené, s těstovinami a další

Stále oblíbenějšími k jídlu jsou mořské plody, a především krevety, které lze připravit na mnoho způsobů. Krevety mají stejně jako jiné mořské plody svoji specifickou chuť, ovšem jsou velmi lahodné, zdravé a velmi snadné na přípravu. Receptů na krevety je mnoho, ať už se jedná o krevety s rýží, krevety se špagetami nebo i krevety na česneku či pravý krevetový koktejl. Jaký je ten nejlepší recept na krevety?

Svým druhem se krevety řadí mezi korýše a je a existuje několik tisíc druhů krevet. Samotná příprava krevet je velmi rychlá a jednoduchá, i z toho důvodu jsou recepty s krevetami velmi oblíbenými.

Jak uvařit krevety

Jak uvařit krevety? Příprava krevet je buď s loupanými krevetami, což je nezbytné pro jejich další přípravu třeba do těstovin nebo polévek, nebo neloupané krevety, které si zanechávají svou šťavnatost. Lze použít i předvařené krevety nebo mražené krevety.

Krevety se velmi snadno a během pouhých pár minut připraví na pánvi, nebo v uvaří v hrnci spolu s ostatními ingrediencemi dle zvoleného receptu.

Jak připravit mražené krevety

Recept s rozmražením počítá a na chuti krevet se zmražení nijak neprojeví. Nikdo se tudíž nemusí obávat, jak připravit mražené krevety. Postup je stejný jako u čerstvých krevet až na rozmrazení.

Chcete-li rychle rozmrazit zmrazené krevety, vložte je do velké mísy a zalijte studenou vodou. Každých přibližně 5 minut krevety promíchejte, dokud se nerozmrazí (obvykle celkem asi 10-20 minut v závislosti na velikosti).

Krevety jsou rozpoznatelné na dva způsoby. Ty, které jsou šedé, jsou čerstvé a ty, které jsou růžovo-oranžové, jsou krevety předvařené. Recept může být zhotoven z čerstvých i předvařených. Z toho tedy vyplývá, že hotové krevety na pánvi nebo na grilu lze rozpoznat podle toho, že zrůžoví.

Krevety jsou také vhodnou volbou, když člověk neví, co uvařit k večeři. Recepty na krevety mohou být i dobrou volbou k tomu, co jíst při hubnutí břicha.

TIP: Pro výběr hrnců či pánví na vaření krevet je možné vybírat z nabídky Tescoma, která disponuje kvalitním kuchyňským náčiním.

Příprava krevet a recepty – krevety s rýží

U receptů na krevety s rýží se nejvíce vyskytují různé druhy rizot, které jsou v případě receptů s krevetami tou nejlepší volbou. Rýži lze udělat pouze s krevetami nebo i se zeleninou, případně na nějaký exotický způsob.

1. Krémové rizoto a krevety na pánvi

Suroviny:

  • rostlinný olej
  • 1 ks cibule
  • 4 ks mladého pórku
  • 250 g rýže
  • 900 ml vývaru
  • 400 g tygřích krevet
  • 115 g hrášku
  • 40 g nastrouhaného parmezánu

Postup:

Do pánve nalijeme trochu oleje, přidáme cibuli a pórek a restujeme vše společně na střední teplotě, dokud nezesklovatí, nicméně nesmí začít hnědnout. Poté přidáme rýži a vaříme zhruba 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýže obalila a začala „prosvítat“.

Na takto připravenou rýži nalijeme sběračku vývaru, zamíchat a zvýšít teplotu ohřevu, aby rýže jemně probublávala. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nebude rýže skoro měkká, avšak pevnější na skus. Do rýže se následně přidají tygří krevety a hrášek, vše promícháme a vaříme dalších 5 minut, dokud se krevety neuvaří, což znamená, že musejí být jasně růžové.

Rizoto by mělo mít stále krémovou konzistenci, takže v případě potřeby přilijeme ještě trochu vývaru. Až je rizoto hotové, je důležité vmíchat parmezán a ihned podávat.

Krémové rizoto je skvělým receptem krevet s rýží.

2. Šafránové rizoto s krevetami na másle

Suroviny:

  • 160-180 g rýže arborio
  • 8 ks krevet střední velikosti
  • 40 g másla
  • pár nitek šafránu
  • 1 ks šalotky
  • 2-3 lžíce mascarpone
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 500 ml vývaru (nejlépe rybího)
  • sůl
  • granátové jablko

Postup:

V kastrolu si rozpustíme 20 g másla a na něm orestujeme najemno nakrájenou šalotku. Dvě krevety očistíme a nakrájíme zhruba na 3-4 kousky a přidáme je k šalotce spolu s celými krevetami, které se po cca 3 minutách dají bokem. Vsypeme rýži, promícháme a po chvíli zalijeme bílým vínem.

Když je víno odvařené, přidáme do rýže postupně vývar a postupujeme dle návodu na přípravu rýže. Nakonec je důležité přidat šafrán. Když je rizoto hotové, vmícháme zbytek másla a přidáme 2-3 lžíce mascarpone a dochutíme solí. Na talíři se pak hotové rizoto dozdobí celými krevetami a zrnky z granátového jablka.

Šafránové rizoto podáváme s celými krevetami a s bílým vínem.

3. Biryani a tygří krevety

Suroviny:

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g tygřích krevet
  • 50 g bílého jogurtu
  • 150 g cibule
  • 50 g rajčat
  • 100 g zázvorovo-česnekové pasty
  • 5 g mletého římského kmínu
  • 5 g mletého koriandru
  • 5 g mleté kurkumy
  • 5 g chilli
  • 1 špetka šafránu
  • 5 g černého kardamomu
  • 10 g čerstvé máty
  • 10 g čerstvého koriandru
  • 5 ml citronové šťávy
  • 100 g másla
  • sůl

Postup:

Nakrájíme nadrobno cibuli a očistíme tygří krevety. V misce smícháme všechno koření. Do osolené vody v hrnci vsypeme část koření a k tomu přidáme propláchnutou rýži, kterou uvaříme téměř doměkka. V pánvi si rozehřejeme část másla a orestujeme na něm cibuli, kdy část orestované cibule dáme bokem na ozdobení hotového pokrmu.

K cibuli na pánev přidáme česnekovo-zázvorovou pastu a zbylé koření, poté tygří krevety, které je nutné zprudka orestovat. Vmícháme jogurt a zbylé máslo. Následně se v hluboké pánvi navrství rýže a krevetová směs. Na poslední vrstvu přidáme nasekanou mátu, koriandr a nakonec zakápneme citronovou šťávou, zakryjeme alobalem a vaříme ještě cca 10-12 minut, aby se propojily všechny chutě. Nakonec je nutné pokrm promíchat a ihned podávat.

Biryani s krevetami je skvělým lehkým a zajímavým receptem krevet s rýží.

Recepty – krevety s česnekem

Česnek je považován jedním z největších darů, který spadá do přírodní medicíny. Disponuje silnými antibakteriálními, protiplísňovými a také antivirovými účinky. Česnek je rovněž považován za velmi účinný imunitní stimulant. V pokrmech je užívaný hojně, a to především díky své výrazné chuti. Jak udělat krevety s česnekem?

1. Tygří krevety na česneku s chilli

Suroviny:

  • 1,25 kg tygřích krevet bez hlaviček
  • 100 g česneku
  • 2 kusy menších a čerstvých červených chilli papriček
  • 25 g čerstvé bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Krevety je nutné podélně rozkrojit a zhruba 2 minuty grilovat, nejprve z masité strany. Na pánev s olivovým olejem vhodíme nakrájený česnek na kolečka a po minutě přidáme nakrájené chilli papričky na tenké plátky. Následně přidáme bazalku a necháme další minutu povařit. Grilované krevety servírujeme polité výpekem a s grilovanou zeleninou nebo salátem.

Tygří krevety s chilli a česnekem jsou vhodným receptem krevet s česnekem k večeři.

TIP: Česnek má charakteristické aroma a jeho využití v kuchyni je široké. Velmi oblíbená je například česneková polévka.

2. Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Suroviny:

  • 10 ks velkých tygřích krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 citronu

Omáčka:

  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší hrst čerstvého koriandru

Postup:

Krevety je nutné omýt a osušit. Do větší misky vlijeme olej, prolisujeme do něj česnek a poté do něj nastrouháme také zázvor a citronovou kůru na jemno. Poté přidáme citronovou šťávu a vše promícháme. Následně vložíme krevety, promícháme s marinádou a necháme hodinu odležet.

Krevety grilujeme cca 5 minut z každé strany a poté je vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech poté vložíme na 8 10 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů, dokud nejsou krevety růžové. Avšak nesmí se vysušit.

Mezitím si připravíme omáčku – do misky vymačkáme šťávu z citronu a do ní najemno nasekáme zázvor a chilli papričku. Poté prolisujeme česnek a přidáme najemno nasekaný korinadr a vše promícháme. Upečené krevety pojileme připravenou omáčkou a ihned servírujeme.

Grilované krevety s česnekem a koriandrem jsou vhodným receptem krevet s česnekem pro jakoukoliv party.

3. Krevety na medu s česnekem

Suroviny:

  • 500 g krevet
  • 1 lžička prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky prolisovaného zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Postup:

V míse smícháme ingredience na omáčku – česnek, zázvor, med a sójovou omáčku, kdy množství omáčky je nutné rozdělit na polovinu. V jedné části omáčky budeme marinovat zhruba 15 – 20 minut umyté a oloupané krevety.

Po marinování krevety vložíme na rozpálenou pánev a restujeme na trošce oleje dozlatova. Po vyjmutí krevety podáváme s druhou polovinou omáčky.

Krevety na medu s česnekem jsou výborné i pro letní grilování či letní party.

Krevety se špagetami / krevety s těstovinami

Nejlepšími recepty na krevety jsou krevety s těstovinami, a to především krevety se špagetami, které jsou zároveň i těmi nejoblíbenějšími. Krevety s těstovinami nejenže neurazí, nýbrž nadchnou.

Když je řeč o špagetách, nemusí se jednat pouze o ty těstovinové, avšak mohou to být třeba i cuketové nudle s krevetami. Recept na ně se od těch těstovinových nijak neliší.

1. Špagety s krevetami a citronem

Suroviny:

  • 1 ks střední cukety
  • 60 g parmazánu
  • 1/2 citronové kůry
  • 100 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 250 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g vyloupaných krevet
  • 1 ks menší chilli papričky
  • 1 hrst nasekané petržele
  • sůl, pepř

Postup:

Jaké jsou krevety s těstovinami? Recept je jednoduchý. Cuketu nastrouháme nahrubo a zlehka osolíme. Musíme ji promíchat, aby pustila vodu, což může trvat až 10 minut. Do misky nastrouháme parmazán, promícháme jej s citronovou kůrou a smetanou, poté přidáme žloutky a vše pořádně prošleháme. Z cukety je nutné scedit přebytečnou vodu.

TIP: Jak dlouho se vaří špagety? Špagety se uvaří ve vroucí, osolené vodě, dle návodu a druhu těstovin, většinou 10-12 minut.

V pánvi si rozehřejeme olej a na něm opečeme krevety dorůžova a přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku bez semínek a restujeme zhruba minutu. Poté vložíme cuketu a dále restujeme zhruba 2 minuty. Pánev odstavíme.

Do pánve vsypeme uvařené špagety, které se nechají cca 2 minuty zchladnout a poté vlijeme žloutkovou směs a pokrm promícháme. Na závěr špagety posypeme petrželkou, osolíme, opepříme a podáváme.

Špagety s krevetami jsou skvělou volbou pro lehčí oběd či večeři.

2. Linguine těstoviny s krevetami – recept

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1/2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 200 g krevet
  • 200 g těstovin linguine
  • 8 ks cherry rajčat
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g rukoly

Postup:

Těstoviny a krevety – recept na pánvi: Oloupeme šalotku a nakrájíme ji nadrobno. Pozvolna ji restujeme na olivovém oleji na pánvi, dokud nezprůhlední. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, zázvor oloupeme a nastrouháme a obojí vhodíme do pánve k šalotce, pozvolna smažíme zhruba 5 minut, poté přisypeme kurkumu a minutu restujeme.

Zvýšíme teplotu a vhodíme do pánve krevety, promícháme a restujeme 4 až 8 minut. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny dle návodu, poté je slijeme, trochu vody dáme bokem do misky a těstoviny zakápneme olivovým olejem.

Jakmile krevety zrůžoví, vmícháme jogurt a vodu z těstovin a povaříme ještě zhruba 4 minuty. Osolíme, opepříme, vmícháme těstoviny, rukolu a přepulená cherry rajčátka.

Linguine jsou specifický druh špaget, které jsou ploché a v kombinace s krevetami jsou nejlepším receptem na krevety.

3. Cuketové nudle s krevetami – recept

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 500 g vyloupaných krevet
  • 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 1/2 drcené chilli papričky
  • 60 ml kuřecího vývaru
  • šťáva z jednoho citronu a na nudličky nakrájená citronová kůra
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nakrájené petržele
  • 4 ks středně velkých cuket
  • sůl, pepř

Postup:

Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmažíme krevety spolu s česnekem a chilli papričkou, dokud krevety nezrůžoví, což trvá zhruba 3 minuty. Poté je nutné vmíchat vývar, citronovou šťávu a cuketové špagety a dle chuti osolit a opepřit.

Na mírném plameni promícháváme a prohříváme ještě zhruba 2 minuty. Podáváme posypané parmazánem, petrželkou a nudličkami z citronu.

Na cuketové špagety s krevetami lze použít i tygří krevety, recept má stejný postup a krevety budou v pokrmu větší.

TIP: Cuketové špagety jsou dobrou volbou i pro sportovce a pro přípravu sportovního jídelníčku.

Další možné recepty s krevetami

Nejlepšími recepty na krevety mohou být například i krevety na víně, koktejlové krevety či recepty na smažené krevety, recepty na másle a mnoho dalšího. Krevety lze upravit dle momentální chuti a také dle toho, co má zrovna člověk doma v lednici, protože krevety jsou výbornou ingrediencí, ať už se smíchají téměř s čímkoliv. Máte-li např. chuť na asijské chutě, zkuste krevety využít k přípravě čínského krevetového Kung Pao.

TIP: V případě, že si chcete zpříjemnit letní grilování recepty na krevety, nabízí se možnost podávat je se zeleninou, můžeme ugrilovat i kukuřici. Jak uvařit kukuřici a jak dlouho?

1. Smažené krevety – recept s citronovou trávou

Suroviny:

  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 300 g středně velkých loupaných krevet
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 kafírové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Do větší mísy nadrobno nakrájíme citronovou trávu, česnek a chilli papričku. Poté přidáme krevety, rybí a sójovou omáčku a na tenké plátky nakrájené kafírové listy. Vše promícháme a necháme 20 minut marinovat.

Rozpálíme pánev a nasypeme do ní cukr, dokud nezkaramelizuje, poté jej zalijeme 2 lžícemi vody, promícháme a slijeme do misky. V čisté pánvi rozpálíme olej, vsypeme krevety i s kořením a restujeme, dokud krevety nezrůžoví. Poté přidáme karamel, důkladně promícháme a opekáme zhruba minutu, aby se chutě propojily. Ihned podáváme.

Receptů na smažené krevety je nepřeberné množství a lze tak vybírat dle momentálních chutí.

2. Koktejlové krevety po mexicku

Suroviny:

  • 1,5 lžíce kečupu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 hrst koriandru
  • 4 střední rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá bílá cibule
  • 400 g krevet
  • 1 zralé avokádo
  • 1 limetka
  • ostrá mexická omáčka k podávání dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velké míse smícháme kečup, šťávu z pomeranče, worcestrovou omáčku a šťávu z limetky. Nahrubo nasekáme koriandr a rajčata s okurkou nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a vše smícháme s připravenou omáčkou. Zlehka osolíme a opepříme.

Krevety zhruba 2 minuty povaříme ve vroucí vodě a oloupeme a poté vložíme do mísy se zeleninou a omáčkou a promícháme. Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky, vyloupneme dužinu a tu nakrájíme na klínky a vložíme do salátu s krevetami. Nakonec salát doplníme limetkou a dle chuti mexickou omáčkou.

Koktejlové krevety – recept lze využít na mimořádné události, jakými mohou být například rodinné oslavy.

Receptů na krevety je celá řada a lze tak vybírat z mnoha variant a vybrat si tak nejlepší recept na krevety dle chutě či momentální události.

Recepty na krevety jsou vhodné jak k obědu, tak i k večeři, a to i na velmi lehký způsob. Krevety disponují svou specifickou chutí a jsou tak výborné v každém pokrmu.

3. Krevety na víně a česneku

Snadný recept na česnekové pečené krevety na víně ideální pro náročné večery!

Suroviny:

  • 1 kg velkých krevet, oloupaných
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • ⅓ šálku suchého bílého vína
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky na ozdobu

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velké zapékací misce vhodné do trouby smíchejte krevety, česnek, bílé víno, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, sůl a pepř. Krevety rozprostřete do rovnoměrné vrstvy, aby se rovnoměrně propekly.

Krevety pečte při teplotě 200 °C zhruba 12-15 minut, dokud nejsou růžové a propečené. Ozdobte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang