Nejlepší recepty na krevety – česnekové, smažené, s těstovinami a další

Stále oblíbenějšími k jídlu jsou mořské plody, a především krevety, které lze připravit na mnoho způsobů. Krevety mají, stejně jako jiné mořské plody, svou specifickou chuť, ovšem jsou velmi lahodné, zdravé a velmi snadné na přípravu. Receptů na krevety je mnoho, ať už se jedná o krevety s rýží, krevety se špagetami nebo i česnekové krevety či smažené krevety. Jaké jsou tedy ty nejlepší recepty na krevety?

Svým druhem se krevety řadí mezi korýše a je a existuje několik tisíc druhů krevet. Samotná příprava krevet je velmi rychlá a jednoduchá, i z toho důvodu jsou recepty krevety velmi oblíbenými.

Příprava krevet je buď s loupanými krevetami, což je nezbytné pro jejich další přípravu třeba do těstovin nebo polévek nebo neloupané krevety, které si zanechají svou šťavnatost.

Krevety jsou rozpoznatelné na dva způsoby, a to ty, které jsou šedé jsou čerstvé a ty, které jsou růžovo-oranžové jsou předvařené. Z toho tedy vyplývá, že hotové krevety na pánvi nebo na grilu lze rozpoznat podle toho, že zrůžoví. Krevety jsou také vhodnou volbou, když člověk neví, co uvařit k večeři.

Recepty na krevety mohou být i dobrou volbou k tomu, co jíst při hubnutí břicha.

TIP: Pro výběr hrnců či pánví na vaření krevet je možné vybírat z nabídky Tescoma, která disponuje kvalitním kuchyňským náčiním.

Recepty krevety s rýží

U receptů krevety s rýží se nejvíce vyskytují různé druhy rizot, které jsou v případě receptů s krevetami tou nejlepší volbou. Rýže se může udělat pouze s krevetami nebo i se zeleninou, případně na nějaký exotický způsob.

1. Krémové rizoto s krevetami

Suroviny:

  • rostlinný olej
  • 1 ks cibule
  • 4 ks mladého pórku
  • 250 g rýže arborio
  • 900 ml vývaru
  • 400 g tygřích krevet
  • 115 g hrášku
  • 40 g nastrouhaného parmezánu

Postup:

Do pánve nalijeme trochu oleje, přidáme cibuli a pórek a restujeme vše společně na střední teplotě, dokud nezesklovatí, nicméně nesmí začít hnědnout. Poté přidáme rýži a vaříme zhruba 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýže obalila a začala „prosvítat“.

Na takto připravenou rýži nalijeme sběračku vývaru, zamíchat a zvýšít teplotu ohřevu, aby rýže jemně probublávala. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nebude rýže skoro měkká, avšak pevnější na skus. Do rýže se následně přidají krevety a hrášek, vše promíchat a vaříme dalších 5 minut, dokud se krevety neuvaří, což znamená, že musí být jasně růžové.

Rizoto by mělo mít stále krémovou konzistenci, takže v případě potřeby přilijeme ještě trochu vývaru. Až je rizoto hotové je důležité vmíchat parmezán a ihned podávat.

Krémové rizoto je skvělým receptem krevet s rýží.

2. Šafránové rizoto s krevetami

Suroviny:

  • 160-180 g rýže arborio
  • 8 ks krevet střední velikosti
  • 40 g másla
  • pár nitek šafránu
  • 1 ks šalotky
  • 2-3 lžíce mascarpone
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 500 ml vývaru (nejlépe rybího)
  • sůl
  • granátové jablko

Postup:

V kastrolu si rozpustíme 20 g másla a na něm orestovat najemno nakrájenou šalotku. 2 krevety očistíme a nakrájíme zhruba na 3-4 kousky a přidáme je k šalotce spolu s celými krevetami, které se po cca 3 minutách dají bokem. Vsypeme rýži, promícháme a po chvíli zalijeme bílým vínem.

Když je víno odvařené, přidáme do rýže postupně vývar a postupujeme dle návodu na přípravu rýže, a nakonec je důležité přidat šafrán. Když je rizoto hotové vmícháme zbytek másla a přidáme 2-3 lžíce mascarpone a dochutíme solí. Na talíři se pak hotové rizoto dozdobí celými krevetami a zrnky z granátového jablka.

Šafránové rizoto podáváme s celými krevetami a s bílým vínem.

3. Biryani s krevetami

Suroviny:

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g krevet
  • 50 g bílého jogurtu
  • 150 g cibule
  • 50 g rajčat
  • 100 g zázvorovo-česnekové pasty
  • 5 g mletého římského kmínu
  • 5 g mletého koriandru
  • 5 g mleté kurkumy
  • 5 g chilli
  • 1 špetka šafránu
  • 5 g černého kardamomu
  • 10 g čerstvé máty
  • 10 g čerstvého koriandru
  • 5 ml citronové šťávy
  • 100 g másla
  • sůl

Postup:

Nakrájíme nadrobno cibuli a očistíme krevety. V misce smícháme všechno koření. Do osolené vody v hrnci vsypeme část koření a k tomu se přidá propláchnutá rýže, která se vaří téměř doměkka. V pánvi si rozehřejeme část másla a orestujeme na něm cibuli, kdy část orestované cibule se dá bokem na ozdobení hotového pokrmu.

K cibuli na pánev se přidá česnekovo-zázvorová pasta a zbylé koření, poté krevety, které je nutné zprudka orestovat. Vmícháme jogurt a zbylé máslo. Následně se v hluboké pánvi vrství rýže a krevetová směs, na poslední vrstvu se přidá nasekaná máta, koriandr a nakonec zakápnout citronovou šťávou, zakrýt alobalem a vařit ještě cca 10-12 minut, aby se propojily všechny chutě. Následně je nutné pokrm promíchat a ihned podávat.

Biryani s krevetami je skvělým lehkým a zajímavým receptem krevet s rýží.

Recepty krevety s česnekem

Česnek je považován jedním z největších darů, který spadá do přírodní medicíny. Disponuje silnými antibakteriálními, protiplísňovými a také antivirovými účinky. Česnek je také považován velmi účinným imunitním stimulantem. V pokrmech je užívaný hojně, a to především díky své výrazné chuti.

1. Tygří krevety s chilli a česnekem

Suroviny:

  • 1,25 kg tygřích krevet bez hlaviček
  • 100 g česneku
  • 2 kusy menších a čerstvých červených chilli papriček
  • 25 g čerstvé bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Krevety je nutné podélně rozkrojit a zhruba 2 minuty grilovat, nejprve z té masité strany. Na pánev s olivovým olejem vhodit nakrájený česnek na kolečka a po minutě přidat nakrájené chilli papričky na tenké plátky. Následně přidat bazalku a nechat další minutu povařit. Grilované krevety se servírují polité výpekem a s grilovanou zeleninou nebo salátem.

Tygří krevety s chilli a česnekem jsou vhodným receptem krevet s česnekem k večeři.

TIP: Česnek má charakteristické aroma a jeho využití v kuchyni je široké. Velmi oblíbená je například i česneková polévka.

2. Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Suroviny:

  • 10 ks velkých tygřích krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 citronu

Omáčka:

  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší hrst čerstvého koriandru

Postup:

Krevety je nutné omýt a osušit. Do větší misky vlijeme olej, prolisujeme do něj česnek a poté do něj nastrouhat také zázvor a citronovou kůru na jemno. Poté přidat citronovou šťávu a vše promíchat. Poté vložit krevety, promíchat s marinádou a nechat hodinu odležet.

Krevety se grilují cca 5 minut z každé strany a poté se vloží na plech, který je vyložený pečícím papírem a plech poté vložit na 8 10 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů, dokud nejsou krevety růžové, avšak nesmí se vysušit.

Mezitím si připravíme omáčku – do misky vymačkat šťávu z citronu a do ni nasekat na jemno zázvor a chilli papričku, poté prolisovat česnek a přidat najemno nasekaný korinadr a vše promíchat.

Upečené krevety se polijí připravenou omáčkou a ihned se servírují.

Grilované krevety s česnekem a koriandrem jsou vhodným receptem krevet s česnekem pro jakoukoliv party.

3. Krevety na medu s česnekem

Suroviny:

  • 500 g krevet
  • 1 lžička prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky prolisovaného zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Postup:

V míse se smíchají ingredience na omáčku – česnek, zázvor, med a sójovou omáčku, kdy množství omáčky je nutné rozdělit na polovinu. V jedné části omáčky se budou marinovat zhruba 15 – 20 minut umyté a oloupané krevety.

Po marinování se krevety vloží na rozpálenou pánev a restují se na trošce oleje dozlatova. Po vyjmutí se krevety podávají s druhou polovinou omáčky.

Krevety na medu s česnekem jsou výborné i pro letní grilování či letní party.

Špagety s krevetami recepty

Nejlepšími recepty na krevety jsou bezpodmínečně recepty krevety s těstovinami, a to především špagety s krevetami, které jsou zároveň i těmi nejoblíbenějšími. Špagety se totiž dají uvařit na mnoho způsobů, a to i v případě špaget s krevetami.

Když je řeč o špagetách, nemusí se jednat pouze o ty těstovinové, ale mohou to být třeba i cuketové špagety, stačí jen trochu experimentovat.

1. Špagety s krevetami a citronem

Suroviny:

  • 1 ks střední cukety
  • 60 g parmazánu
  • 1/2 citronové kůry
  • 100 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 250 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g vyloupaných krevet
  • 1 ks menší chilli papričky
  • 1 hrst nasekané petržele
  • sůl, pepř

Postup:

Cuketa nastrouhaná nahrubo, zlehka osolená, jenž se musí promíchat, aby pustila vodu, což může trvat až 10 minut. Do misky se nastrouhá parmazán, který se promíchá s citronovou kůrou a smetanou, poté se přidají žloutky a vše se pořádně prošlehá.

Špagety se uvaří ve vroucí, osolené vodě, dle návodu, a z cukety je nutné scedit přebytečnou vodu.

V pánvi si rozehřejeme olej a na něm opečeme krevety dorůžova a přidá se nadrobno nakrájená chilli paprička bez semínek a restuje se zhruba minutu, poté se vloží cuketa a dále restujeme zhruba 2 minuty, poté se pánev odstaví.

Do pánve vsypeme uvařené špagety, které se nechají cca 2 minuty zchladnout a poté se vlije žloutková směs a pokrm se promíchá. Na závěr se špagety posypou petrželkou, osolí, opepří a podávají.

Špagety s krevetami recept jsou skvělou volbou pro lehčí oběd či večeři.

2. Linguine s krevetami a kurkumou

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1/2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 200 g krevet
  • 200 g těstovin linguine
  • 8 ks cherry rajčat
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g rukoly

Postup:

Oloupeme šalotku, která se nakrájí nadrobno a pozvolna se restuje na olivovém oleji na pánvi, dokud nezprůhlední. Česnek se oloupe a naseká nadrobno, zázvor oloupeme a nastrouháme a obojí se vhodí do pánve k šalotce, pozvolna smažíme zhruba 5 minut, poté přisypeme kurkumu a minutu restujeme.

Zvýšíme teplotu a vhodíme do pánve krevety, promícháme a restujeme 4 – 8 minut. Ve vroucí osolené vodě se uvaří těstoviny dle návodu, poté se slijí, trochu vody se dá bokem do misky a těstoviny je možné zakápnout olivovým olejem.

Jakmile krevety zrůžoví, vmíchá se jogurt a voda z těstovin a povaří se ještě zhruba 4 minuty. Osolíme, opepříme, vmícháme těstoviny, rukolu a přepulená cherry rajčata.

Linguine jsou specifický druh špaget, které jsou ploché a v kombinace s krevetami jsou nejlepším receptem na krevety.

TIP: Jak dlouho se vaří špagety? Veškeré důležité informace jsou k dispozici zde.

3. Cuketové špagety s krevetami

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 500 g vyloupaných krevet
  • 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 1/2 drcené chilli papričky
  • 60 ml kuřecího vývaru
  • šťáva z jednoho citronu a na nudličky nakrájená citronová kůra
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nakrájené petržele
  • 4 ks středně velkých cuket
  • sůl, pepř

Postup:

Ve velké pánvi se rozehřeje máslo a na něm se osmaží krevety spolu s česnekem a chilli papričkou, dokud krevety nezrůžoví, což trvá zhruba 3 minuty. Poté je nutné vmíchat vývar, citronovou šťávu a cuketové špagety a dle chuti osolit a opepřit.

Na mírném plameni promíchávat a prohřívat ještě zhruba 2 minuty. Podávat posypané parmazánem, petrželkou a nudličkami z citronu.

Na cuketové špagety s krevetami lze použít i tygří krevety, recept má stejný postup a krevety budou v pokrmu větší.

TIP: Cuketové špagety jsou dobrou volbou i pro sportovce a pro přípravu sportovního jídelníčku.

Další možné recepty na krevety

Nejlepšími recepty na krevety mohou být například i mražené krevety recepty, koktejlové krevety recept či recepty na smažené krevety a mnoho dalšího. Krevety recepty lze upravit dle momentální chuti a také dle toho, co má zrovna člověk doma v lednici, protože krevety jsou výbornou ingrediencí ať už se smíchají téměř s čímkoliv.

TIP: V případě, že si chcete zpříjemnit letní grilování recepty na krevety, nabízí se možnost podávat je se zeleninou, můžeme ugrilovat i kukuřici. Jak uvařit kukuřici a jak dlouho?

1. Smažené krevety s citronovou trávou

Suroviny:

  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 300 g středně velkých loupaných krevet
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 kafírové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Do větší mísy nadrobno nakrájet citronovou trávu, česnek a chilli papričku. Poté přidat krevety, rybí a sójovou omáčku a na tenké plátky nakrájené kafírové listy, vše promíchat a nechat 20 minut marinovat.

Rozpálíme pánev a do ní se vloží cukr, dokud nezkaramelizuje, poté se zalije 2 lžícemi vody, promíchat a slít do misky. V čisté pánvi se rozpálí olej, vsypou se krevety i s kořením a restují se, dokud krevety nezrůžoví, poté se přidá karamel, důkladně promíchat a opekát zhruba minutu, aby se chutě propojily a ihned podávat.

Receptů na smažené krevety je nepřeberné množství a lze tak vybírat dle momentálních chutí.

2. Koktejlové krevety po mexicku

Suroviny:

  • 1,5 lžíce kečupu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 hrst koriandru
  • 4 střední rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá bílá cibule
  • 400 g krevet
  • 1 zralé avokádo
  • 1 limetka
  • ostrá mexická omáčka k podávání dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velké míse smíchat kečup, šťávu z pomeranče, worcestrovou omáčku a šťávu z limetky. Nahrubo nasekat koriandr a rajčata s okurkou nakrájet na kostičky. Cibuli oloupat, nakrájet nadrobno a vše smíchat s připravenou omáčkou a zlehka osolit a opepřit.

Krevety zhruba 2 minuty povařit ve vroucí vodě a oloupat a poté vložit do mísy se zeleninou a omáčkou a promíchat. Avokádo rozpůlit, zbavit pecky, vyloupnout dužinu a tu nakrájet na klínky a vložit do salátu s krevetami. Nakonec salát doplnit limetkou a dle chuti mexickou omáčkou.

Koktejlové krevety, recept lze využít na mimořádné události, jakými mohou být například různé oslavy.

Receptů na krevety je všude celá řada a lze tak vybírat z mnoha variant a vybrat si tak nejlepší recept na krevety dle chutě či momentální události.

Recepty na krevety jsou vhodné jak k obědu, tak i k večeři, a to i na velmi lehký způsob. Krevety disponují svou specifickou chutí a jsou tak výborné v každém pokrmu.

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang