Pouze 4 % Čechů nejí maso – jaké výhody může vynechávání masa přinést?

Ačkoli celosvětově trend vegetariánství a veganství stoupá tempem takřka závratným, v Česku ochota přejít na rostlinnou stravu spíše pokulhává. Osvěta je díky sociálním sítím na vzestupu, přesto se k bezmasé stravě uchylují zejména mladí lidé otevření novým směrům. Jaké výhody s sebou přináší veganství?

Česká kuchyně stojí na pevných masitých základech. Bůček, řízky, sekaná, vepřová kolena a žebra, uzeniny, hovězí steaky či grilovaná kuřata. To vše tvoří léty osvědčený koncept českého stravování a patriotští Češi se ho vzdávají jen velmi zvolna. Přestože ve světě rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach.

Tradice jíst maso každý den a při každé příležitosti je součástí českého gastronomického folklóru, jemuž je takřka nemožné konkurovat. Podle průzkumu společnosti Ipsos je stravování lhostejné plným devadesáti procentům české populace. Přičemž 82 % mužů přiznává, že si maso dá alespoň jednou týdně. U žen je to 77 %.

TIP: Veganské recepty jsou plné prospěšných živin a vitamínů a minerálů pro vegany. Snadná příprava provází třeba dýňový hummus. Nemnoho práce v kuchyni představují také lilky plněné bulgurem nebo sladká tečka meruňkový raw dort s kokosovým krémem či raw suky. Taktéž veganský recept na lívance není k zahození.

Cizrna, avokádo, oříšky, rajčata. To je jen malá část rostlinných potravin, které jsou chutné a nutričně vydatné a kterými lze nahradit maso.

Maso v ČR dominuje, a pokud se ho lidé rozhodnou vzdát, nebo přinejmenším omezit, je to zejména ze zdravotních důvodů, případně z touhy zbavit se nadbytečných kil. Vegan strava ovšem neznamená hubnutí. Pojednává o něčem zhola jiném. Motivace přestat jíst maso a podporovat živočišnou výrobu se opírá o morálně hlubší podněty.

Nejčastějšími příčinami vedoucími k praktickému vyloučení masných produktů ze svého jídelníčku, je soucit se zvířaty, nesouhlas s krutými podmínkami ve velkochovech, odpor ke zneužívání zvířat ku prospěchu lidskému a snaha ulevit planetě Zemi. Omezit uhlíkovou stopu a zmírnit globální oteplování.

TIP: V případě, že v jídelníčku nejsou vynechány mořské plody, nabízí se možnost využít nejlepší recepty na krevety.

Právě tyto důvody jsou důležité zejména pro mladou populaci do 44 let, kteří se o ekologii aktivně zajímají. Řada z nich zkouší omezit uzeniny, 28 % plánuje zvýšit konzumaci rostlinných výrobků, desetina lidí přiznává, že maso občas vynechává.

4 % Čechů nejí maso a jiná 4 % si ho dávají příležitostně. Veganství je v Česku na vzestupu zejména u lidí do 35 let. Právě přísnost a striktní pravidla vegetariánské a zejména veganské diety jsou tím, co mnohé od přechodu na osvícenější formu stravování odrazuje.

Maso je pevný základ české kuchyně a součást tradičních receptů, bez nichž si většina Čechů nedokáže představit svůj každodenní život.

Neznalost náhražek masa, složitá orientace v živinách a vitamínech, nebo náročnost dochucení bezmasých jídel vegan stravě body nepřidává. Vegetariáni mají situaci značně jednodušší, přesto je důležité se v potravinách dobře orientovat. Rozdíl vegan a vegetarián není zase tak velký.

Vynechání masa však přináší nesporné zdravotní výhody. Pro užitečné a důležité informace ohledně nutrientů je vhodné se obrátit na výživové poradce, lékaře či dietology, kteří pomohou člověka rozhodnutého svou spotřebu masa omezit správně nasměrovat. Například ovocnými recepty smoothie.

Odborníci přesně vědí, jaké nutrienty jsou nezbytné, znají, co jedí vegani a zájemcům poradí, jak se stát veganem. Ti, kdo přesedlají na bezmasou stravu, svému tělu a organismu prospějí měrou nevídanou. Rostlinná strava prospívá srdci, zpomaluje stárnutí, odbourává toxiny z těla, snižuje riziko vzniku rakoviny a zlepšuje trávení.

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang