Recept na Aperol Spritz: důkaz, že v jednoduchosti je síla

Recept na Aperol Spritz: důkaz, že v jednoduchosti je síla

Dlouhé letní večery přímo vybízejí k pohodovému posezení s přáteli či drahou polovičkou. A co při takových večerech nesmí chybět? Přeci sklenka dobrého pití, které osvěží a naladí. Nahořklý koktejl Aperol Spritz se stal nepřekonatelnou klasikou – svěžest a výborná chuť tohoto jednoduchého drinku zláká prostě každého. Jak si Aperol Spritz připravit ve vlastní kuchyni?

Geniální drink Aperol Spritz sestává z pouhých tří ingrediencí, ledu a plátku pomeranče. Přesto se dnes řadí mezi nejoblíbenější míchané nápoje a sklízí úspěch po celém světě. Hodí se k bazénu, na večírek, na rozlučku se svobodou i k lehkému letnímu obědu. Jak jej umíchat? Recept na Aperol Spritz naštěstí není žádná alchymie a přípravu koktejlu dle něj zvládne každý.

Aperol Spritz, nápoj rakouských žoldnéřů

Jak vůbec dnes tak populární drink Aperol Spritz spatřil světlo světa? Na jeho vzniku měli údajně podíl rakouští vojáci, kteří v období napoleonských válek pobývali na severu Itálie v oblasti Benátek. Místní víno na ně bylo příliš silné a jelikož si jej nechtěli odpírat, začali ho ředit vodou. Tím vznikl nápoj, který často označujeme jako „střik“, německy Spritz.

Vojáci za druhé světové války tento drink vylepšili přidáním likéru, nejčastěji Aperolu, který byl běžně k dostání již od roku 1919. A jeho obliba začala postupně stoupat. Umocňovalo ji i tehdejší přesvědčení, že alkohol pomáhá rychle zhubnout a zůstat v dobré kondici.

V 50. letech mu k ještě větší slávě pomohla dobře cílená reklama. Na etiketě Aperolu se objevil recept na Aperol Spritz, který se z Apeninského poloostrova postupně rozšířil do celého světa.

Aperol Spritz – recept

Klasický Aperol Spritz se připravuje z Prosecca (které nahradilo v minulosti používané bílé víno), sodovky a Aperolu. Nedílnou součástí koktejlu jsou kostky ledu a plátek pomeranče. Kdo chce, může na ozdobu použít také snítku čerstvého tymiánu.

Aperol je italský kořeněný bitter oranžovočervené barvy. Jeho chuť je ovocná a příjemně nahořklá. Vyrábí se z výtažků pomerančů, rebarbory, hořce a aromatických bylin. Obsah alkoholu je 11 %.

Na Aperol Spritz budeme potřebovat následující ingredience:

  • Suché Prosecco 3 díly
  • Aperol 2 díly
  • Sodovka 1 díl
  • Kostky ledu
  • Plátky pomeranče
  • Čerstvý tymián na ozdobu (nemusí být)

Jedním dílem se standardně myslí 20 ml, při přípravě samozřejmě vždy záleží na požadovaném množství. Důležité je pouze dodržet správný poměr uvedených ingrediencí. 

Aperol Spritz – příprava:

Sklenici na Aperol Spritz si nejprve zhruba do poloviny naplníme kostkami ledu. Přidáme sodu, Prosecco a na závěr krouživým pohybem nalijeme Aperol. Tím docílíme dokonalého propojení všech ingrediencí. Pak už zbývá jen ozdobit drink plátkem pomeranče, popřípadě i snítkou čerstvého tymiánu.

Názory na přesné pořadí ingrediencí se různí a ve výsledku na něm zas až tak nezáleží. Někteří doporučují začít nalitím Aperolu, poté Prosecca a nakonec sodovky, na chuť koktejlu to však vliv nemá.

A jaká je ta správná sklenice na Aperol Spritz? Tento koktejl se zpravidla podává ve skleničce se stopkou, dobře poslouží například velká sklenice na víno.

Občerstvení ke koktejlu Aperol Spritz

Velkou výhodou koktejlu Aperol Spritz je nízké procento alkoholu. Nemusíme se tedy přehnaně obávat bolesti hlavy, kruhů pod očima a dalších možných následků jeho konzumace. Přesto bychom během popíjení měli pamatovat na dostatečný přísun vody a ideálně i něčeho malého k zakousnutí.

Italové si tento koktejl dopřávají s různými drobnými chuťovkami, jako jsou chlebíčky, jednohubky, nakrájená zelenina a podobně. V kombinaci s lehkým občerstvením, teplým počasím a příjemnou společností Aperol Spritz zkrátka chutná nejlépe.