Recept na zdravou pizzu – jak na domácí zdravou pizzu

Zdravý životní styl pro mnoho lidí znamená odříkání si dříve oblíbených jídel. Jenže existuje mnoho receptů, které nabízí zdravější variantu, navíc díky přípravě doma je možné mít neustále pod kontrolou i přijímané živiny. Jedním z takových pokrmů je právě pizza. Pravá italská pizza patří neodmyslitelně k nejoblíbenějším jídlům, současně se však nejedná o příliš zdravý pokrm. Při domácí výrobě ze zdravých surovin nešlápne vedle ani ten největší fitness nadšenec. Jak tuto domácí zdravou pizzu vyrobit? Jaké suroviny budou potřeba? 

Klasická pizza obsahuje vysoký počet kalorií, což může být pro člověka dodržujícího dietu odstrašující. Obsahuje také mnoho tuků, což  nelichotí ani zdravému životnímu stylu.

I přestože se tedy klasická pizza rozhodně k dietě nedoporučuje, není problém si ji připravit doma zdravě. Další zdravé recepty a jídelníčky nabízí např. web Pestrý jídelníček, jehož služby jsou zcela zdarma.

Zdravá domácí pizza

Dnes se již všeobecně o zdravém životním stylu ví, že neznamená automaticky omezování se. Ať už chce člověk zhubnout stehna či se jen cítit více fit, vyhýbat se oblíbeným jídlům se v dlouhodobém měřítku nemusí vyplatit. Mohlo by totiž dojít ke ztrátě motivace. Podobně jako zdravá pizza se v alternativní variantě dají vyrobit i sladké pokrmy, mezi snídaňové favority patří zdravé lívance či palačinky.

Zdravá domácí pizza je nejen velmi chutná, navíc člověk vždy ví, co přesně jí a kolik kalorií jeho jídlo obsahuje. Může se tak přizpůsobit i v poslední době oblíbené keto dietě. Zdravá pizza se dokonce řadí i mezi levnější alternativní verze jídel s ohledem na ceny v restauracích. Podobným produktem je domácí ovocné smoothie, které je kupované často zbytečně drahé a šizené.

Při dělání domácí pizzy se však musí člověk připravit na to, že se nemusí hned povést. Z pečení může vzniknout spíše slaný koláč či placky. To nemusí být nutně na škodu, i tyto pokrmy jsou zdravé a chutné. Také doba pečení se vždy odvíjí od typu trouby, a tak by i recept měl sloužit jen jako inspirace. 

Zdravé těsto na pizzu

Při výrobě zdravé pizzy je důležité se zaměřit hlavně na výrobu těsta, které se vyznačuje největší kalorickou hodnotou. Někomu vyhovuje pouze klasickou mouku vyměnit za zdravější variantu, někdo preferuje alternativní verzi těsta.

Výhodou volby výměny pouze normální za alternativní mouku je jednoduchost přípravy. Ve výsledku se totiž recept moc neliší od klasických, stejně tak pizza chutná podobně. 

Recept na zdravou pizzu pouze s alternativní moukou (zhruba na 1 menší pizzu): 

  • 90 g celozrnné ječné mouky (nebo špaldové, těsto bude hutnější)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml vody
  • 20 ml olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli

Tento recept se opravdu vyznačuje svou jednoduchostí. Příprava těsta zabere jen pár minut a spočívá ve smíchání nejdříve suchých a následného přidání mokrých surovin do jednoho.

Příprava zdravější varianty pizzy z celozrnné mouky je velmi jednoduchá a neliší se nijak zásadně od té klasické. Chuť pizzy také zůstává podobná.

Pak už jen zbývá těsto vyválet do požadovaného tvaru a tloušťky. Pizza se následně peče v troubě na 225 °C po dobu zhruba 15 minut. Tato varianta je sice zdravější, ale co se týká kalorií, ty zůstávají dost podobné.

Domácí zdravá pizza z ovesných vloček

Pro ty největší fitness nadšence existuje varianta pizzy, která je plná živin a současně kalorický příjem zůstává v mezích. Jedná se o zdravou domácí pizzu z ovesných vloček, tu dokonce lze připravit i po menších kouscích.

Postup na přípravu mini ovesných pizz je velmi jednoduchý, a tak může často nahradit i klasická svačinová jídla či zdravou snídani. Dokonale nahradí i pečivo, přičemž u této zdravé pizzy je znám počet kalorií.

Na domácí mini pizzy (8 kusů) z ovesných vloček je třeba: 

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • sůl
  • sušená bazalka
  • sušené oregano

Pro získání těsta stačí jen smíchat jemně namleté vločky s ostatními surovinami a následně vytvořené těsto vytvarovat do malých koleček. Zde záleží na každém, jak velké si je udělá, avšak příliš velká kolečka se mohou v troubě rozpadnout. Péct by se měly v troubě po dobu 20 minut při teplotě 180 °C

Zdravá květáková pizza

Těsto na zdravou pizzu lze vyrobit dokonce i z květáku. Ten je vláčný a zajišťuje mimo jiné potřebné živiny. Nejvíce ho ocebí ti, kteří chtějí rychle zhubnout, ale milují dobré jídlo. Příprava květákové pizzy je trochu složitější než předchozí varianty, avšak chuťově se výsledek opravdu vyplatí. 

Recept na zdravou květákovou pizzu (vyjde zhruba na 4 menší porce):

  • střední květák 1 ks
  • vejce 3 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • sušené oregáno 1 lžička
  • špetka soli
  • lněné semínko 2 lžíce

Poté co je umytý květák rozdělen na růžičky, musí se ve vařící vodě uvařit do měkka. Nevadí, pokud to trvá déle. Následně je třeba květák zbavit přebytečné vody a následně jej rozmixovat. K vzniklé květákové hmotě už jen stačí přidat zbylé ingredience. Pečení probíhá při 190 °C po dobu 15 minut.

Jaké ingredience dát na zdravou pizzu?

Po přípravě těsta přichází na řadu zábavnější část, zdobení pizzy. Klasickou vrstvu povětšinou tvoří rajčatový protlak. Ten by se neměl nahrazovat kupovaným kečupem, kvůli němu by mohlo zdravé těsto přijít nazmar, je totiž plný cukrů i konzervantů.

Rajčatový protlak, který je nedílnou součástí také rajské polévky s rýží, lze zakoupit již hotový, či si ho může člověk jednoduše vyrobit v mixéru. Alternativu zaručující lehčí chuť pizzy představuje bylinkové pesto. 

I při zdobení pizzy je důležité myslet na kvalitní a zdravé suroviny. Většina z těch klasických se dá koupit ve zdravější variantě či připravit doma.

Po nanesení protlaku přichází na řadu jednotlivé suroviny. Zde je třeba vybírat dle vlastní chuti. Někomu chutná pizza pouze se zeleninou, někdo preferuje uzeniny a vrstvu sýrů.

I tak se dá stále zůstat v určitých mezích, a pokud chce člověk zhubnout břicho, stačí jen vybírat nízkokalorické sýry či šunky, které nabízí běžné supermarkety. Nakonec se nesmí zapomínat ani na koření – mnoho lidí si neumí představit pravou pizzu bez bazalky nebo špenátu.

TIP: Špenát se často přidává i do zdravých pokrmů ze špaget. Uvařit perfektní špagety však není jednoduché. Jak správně uvařit špagety?

Copyright © 2021 Webrangers.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang