20 receptů na letní drinky, které zpříjemní každou party!

20 receptů na letní drinky, které zpříjemní každou party!

Letní měsíce jsou jako stvořené pro popíjení lahodných míchaných drinků, které osvěží a rozproudí atmosféru na každém večírku. Pro jejich přípravu lze použít jak sezónní ovoce a zeleninu, tak sušené a čerstvé bylinky. Jaké alkoholické a nealkoholické letní drinky stojí za to vyzkoušet?

Osvěžující letní drinky jsou skvělou volbou pro zahradní party, domácí večírek s přáteli i klidné večerní posezení na terase. Z uvedených receptů si vybere každý – jak ti, kteří preferují ostřejší koktejly s kapkou alkoholu, tak abstinenti či nezletilí.

Umíchat si letní drinky doma není žádná věda. Většina receptů navíc obsahuje dobře dostupné suroviny, které najdeme v téměř každém supermarketu. U několika receptů je také připsána poznámka, jaké ingredience přidat pro ještě lepší chuť, popřípadě čím některé suroviny nahradit.

Při výrobě několika málo zmíněných koktejlů je lepší použít šejkr, žádné další speciální náčiní však není potřeba.

Vybrat si lze z následujících receptů na letní drinky:

Letní alkoholické drinky

  1. Aperol Spritz
  2. Bavorák
  3. Citrus Grappino
  4. Cosmopolitan s lesními plody
  5. Gin Tonic
  6. Hurricane
  7. Kiwi Margarita s mátou
  8. Melounové Mojito
  9. Sangria s ovocem
  10. Tymiánová limonáda s vodkou

Letní nealkoholické drinky

  1. Ananasový koktejl
  2. Atomic Cat
  3. Agua Fresca
  4. Caipinaberry
  5. Cinderella koktejl
  6. Levandulová limonáda
  7. Nealkoholické Mojito
  8. Pomola
  9. Rail Splitter
  10. Tarzan

Letní alkoholické drinky, které osvěží

Teplé počasí a dlouhé letní dny vybízejí k setkání s přáteli na zahradní party, u vody nebo na domácí grilovačce. Při takových příležitostech nesmí chybět výběr barevných koktejlů, které navodí tu správnou pohodovou atmosféru. Dle následujících receptů na letní drinky jejich přípravu zvládne každý během několika málo minut.

1. Aperol Spritz

Jednoduchý a velmi chutný koktejl Aperol Spritz už nějakou dobu sklízí úspěchy po celém světě. Vyrábí se z pouhých tří ingrediencí a pro teplé večery je jako stvořený. Umíchat tento osvěžující letní drink je navíc rychlé a skutečně snadné.

Na Aperol Spritz budeme potřebovat:

  • Prosecco 3 díly
  • Aperol 2 díly
  • Sodovka 1 díl
  • Led
  • Plátky pomeranče
  • Snítka tymiánu na ozdobu (volitelné)

Při přípravě koktejlu Aperol Spritz je důležité dodržet správný poměr všech tří ingrediencí. Jedním dílem se zpravidla myslí 20 ml, nicméně vždy záleží na požadovaném celkovém množství.

Příprava: Sklenici naplníme ledem zhruba do poloviny. Poté přidáme jeden díl sody, tři díly Prosecca a nakonec krouživým pohybem dva díly Aperolu. Koktejl ozdobíme plátkem pomeranče, popřípadě i čerstvým tymiánem.

2. Bavorák

Lahodné spojení hořké bylinné chuti Fernetu a osvěžujícího toniku – to je tradiční koktejl Bavorák. Stejně jako předchozí letní drink sestává pouze ze tří ingrediencí a jeho příprava nezabere více než pár minut. Bavorák osvěží v parných letních dnech a zpříjemní atmosféru každé party.

Na Bavorák budeme potřebovat:

  • Fernet 50 ml
  • Tonik 150 ml
  • Plátky citronu
  • Led

Osvěžující letní drink Bavorák se tradičně podává ve vysoké sklenici s ledem a plátky citronu.

Příprava: Celou sklenici naplníme kostkami ledu. Přes led postupně naléváme Fernet a tonik oblíbené značky. Dobře promícháme a na závěr přidáme plátek citronu.

3. Citrus Grappino

Koktejl Citrus Grappino je ideální volbou pro horké večery. Hodí se jak na party u bazénu, tak například na rozlučku se svobodou či ke klidnějšímu posezení s drahou polovičkou. Recept na letní drink Citrus Grappino potěší každého milovníka likéru Fernet Stock Citrus.

Na Citrus Grappino budeme potřebovat:

  • Fernet Stock Citrus 200 ml
  • Nápoj z hroznového vína (např. Vinea)
  • Plátky citronu
  • Kuličky hroznového vína
  • Led

Nejlepší chuti dosáhneme přidáním perlivé hroznové limonády, jako je například Vinea či Top Topic. Ideální je zvolit verzi z bílých hroznů, lze však použít i nápoj z hroznů červených.

Příprava: Džbán zhruba do tří čtvrtin naplníme kostkami ledu. Ty zalijeme hroznovým nápojem a přidáme klíčovou ingredienci Fernet Stock Citrus. Poté už zbývá jen ozdobit několika kuličkami hroznového vína, které překrojíme na půlky, a plátky citronu. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.

4. Cosmopolitan s lesními plody

Klasickou verzi koktejlu Cosmopolitan zná většina z nás především díky americkým seriálům, ve kterých hraje hlavní roli na každém luxusním večírku. V letních měsících si tento drink žádá ozvláštnění v podobě osvěžujících lesních plodů – my jsme zvolili maliny, borůvky a jahody, zdrojem skvělé chuti mohou být také například ostružiny či brusinky.

Na Cosmopolitan s lesními plody budeme potřebovat:

  • Čerstvé maliny 125 g
  • Čerstvé borůvky 125 g
  • Čerstvé jahody 250 g
  • Vodka 250 ml
  • Likér Grand Marnier 80 ml
  • Šťáva z citronu 60 ml
  • Malinový sirup 2 lžíce (volitelné)

Nejsnazší je tento letní drink umíchat ve větším džbánku a posléze jej podávat ve sklenicích na stopce.

Příprava: Do džbánu dáme veškeré ovoce, které zalijeme vodkou a likérem Grand Marnier. Směs necháme několik minut odpočívat, aby se propojily všechny chutě. Poté přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a 750 ml vody s malinovým sirupem (lze nahradit, popř. vynechat). Cosmopolitan s lesními plody podáváme ve vysokých sklenicích s ledem.

5. Gin Tonic

Klasika, která neomrzí. Jednoduchý recept na letní drink Gin Tonic si oblíbí každý, kdo preferuje nahořklé alkoholické koktejly. Počátkem 19. století se tento nápoj využíval k léčbě malárie, v současnosti nesmí chybět na žádné zahradní party či grilovačce.

Na Gin Tonic budeme potřebovat:

  • Gin 80 ml
  • Tonik 250 ml
  • Limetka 1 ks
  • Plátky okurky (volitelné)
  • Snítka rozmarýnu (volitelné)

Tento báječný drink se tradičně skládá z ginu, toniku a plátků limetky. Kdo má chuť na něco méně tradičního, může použít také plátky okurky a čerstvý rozmarýn. Pro extra osvěžující efekt doporučujeme přidat pár kostek ledu.

Příprava: Okurku i se slupkou naplátkujeme pomocí škrabky na brambory. Plátky vložíme do sklenice a zalijeme je ginem, limetkovou šťávou a oblíbeným tonikem. Nakonec přidáme několik kostek ledu a ozdobíme plátky limetky, popřípadě i čerstvým rozmarýnem.

6. Hurricane

Koktejl Hurricane je těsně spjat s jedním konkrétním místem. Jedná se o bar Pat O’Brian, který se nachází ve městě New Orleans na jižním pobřeží USA. Za vznikem tohoto nápoje stály nedostatečné zásoby skotské whisky během druhé světové války, kvůli nimž musel majitel baru při výrobě koktejlů sáhnout po snáze dostupnějším karibském rumu. Místní námořníci si rumový nápoj velice rychle oblíbili a Hurricane se začal rychlostí hurikánu šířit do dalších čtvrtí města.

Na Hurricane budeme potřebovat:

  • Bílý rum 60 ml
  • Tmavý rum 60 ml
  • Šťáva z citronu 30 ml
  • Šťáva z pomeranče 30 ml
  • Čerstvá ovocná šťáva podle chuti 60 ml
  • Grenadina 1 lžička
  • Ovocný sirup 1 lžička
  • Led

Jednotlivé recepty na Hurricane se mohou lišit ve výrobním postupu i uvedených ingrediencích. Námi vybraný recept patří mezi ty nejznámější.

Příprava: Všechny suroviny nalijeme do šejkru a přidáme led. Dobře promícháme a přes sítko přecedíme do vysokých baňatých sklenic s několika kostkami ledu. Sklenici můžeme ozdobit plátkem pomeranče a koktejlovou třešní.

7. Kiwi Margarita s mátou

Osvěžující Margarita – další z řady snadných letních drinků, které nikdy neomrzí. Příprava zabere pouhých pár minut a může se do ní pustit každý, kdo má k dispozici šejkr na míchané nápoje. Díky lístkům máty a kostičkám kiwi Margarita příjemně zchladí v parných letních dnech a zajistí uvolněnou atmosféru na večírku s přáteli.

Na Kiwi Margaritu budeme potřebovat:

  • Sůl 2 lžičky
  • Limetka 1 ks
  • Tequila 80 ml
  • Likér Cointreau 30 ml
  • Kiwi (oloupané a nakrájené na kostičky) 1 ks
  • Led

Sůl v tomto případě slouží na ozdobu – okraje skleniček potřeme limetkou a zakroužíme jimi v soli. Stejně dobře případně poslouží i cukr krystal.

Příprava: Skleničky dáme na několik minut chladit do mrazáku. Ve větším šejkru protřepeme tequilu, pomerančový likér Cointreau, čerstvou šťávu z limetky, kostky kiwi a led. Rozlijeme do vychlazených sklenic a ihned popíjíme.

8. Melounové Mojito

Varianta s melounem může být skvělou náhražkou klasického mojita, které patří ke stálicím mezi letními alkoholickými drinky. Vynecháním bílého rumu z tohoto fantastického nápoje navíc můžeme snadno udělat virgin verzi pro řidiče či nezletilé.

Na Melounové Mojito budeme potřebovat:

  • Bílý rum 40 ml
  • Limetka 1 ks
  • Čerstvá máty podle chuti
  • Třtinový cukr 3 lžičky
  • Vodní meloun na kostičky
  • Drcený led
  • Sodovka

Množství melounu se odvíjí dle chuti konzumentů. Ideální je jím naplnit přibližně čtvrtinu sklenice.

Příprava: Kostky melounu rozmixujeme v mixéru. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, lístky máty a třtinový cukr. Vše rozmačkáme a přidáme rozmixovaný vodní meloun. Sklenici naplníme drceným ledem, přes který přelijeme bílý rum a sodovku. Drink doplníme několika lístky máty, sklenici můžeme ozdobit kouskem melounu.

9. Sangria s ovocem

Typický nápoj prosluněného Španělska v českém kabátku. Nejlépe chutná po několikahodinovém odpočinku v ledničce, není to však podmínkou. Španělé tento osvěžující, lehce alkoholický nápoj popíjejí v průběhu celého dne. V případě celodenní konzumace doporučujeme nezapomínat na dostatečný přísun vody a jídla. Bolest hlavy, kruhy pod očima a další potenciální následky na sebe nenechávají dlouho čekat.

Na Sangrii s ovocem budeme potřebovat:

  • Cukr krystal 3 lžíce
  • Čerstvá pomerančová šťáva 1 lžíce
  • Čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
  • Ovoce s pevnější texturou (např. pomeranče, limetky, hrozny, broskve)
  • Červené víno 750 ml
  • Sodovka 500 ml
  • Vodka 2 lžíce
  • Gin 1 lžíce
  • Čerstvá máta
  • Led

Výborně se do tohoto koktejlu hodí především směs všemožných citrusových plodů a broskví či nektarinek.

Příprava: Ve džbánu promícháme citronovou a pomerančovou šťávu s cukrem a postupně přidáváme ovoce, mátu, víno, sodu, vodku a gin. Vše dobře zamícháme, abychom dosáhli propojení chutí a vůní. Sangrii podáváme vychlazenou s kostkami ledu.

10. Tymiánová limonáda s vodkou

Další z mnoha tipů pro příznivce čerstvého tymiánu. Tato limonáda vyžaduje o něco delší přípravu, nicméně počkat si stojí za to. Vynecháme-li vodku, získáme chutnou variantu pro nezletilé.

Na Tymiánovou limonádu s vodkou budeme potřebovat:

  • Cukr krystal 200 g
  • Čerstvý tymián 6 větviček
  • Čerstvá citronová šťáva 300 ml
  • Vodka 240 ml
  • Sodovka 600 ml
  • Plátky citronu
  • Led

Příprava: Cukr, tymián a 250 ml studené vody dáme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Poté plamen snížíme a necháme lehce probublávat po dobu asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Následně ji necháme vychladnout. Když je směs kompletně studená, přelijeme ji do velkého džbánu. Vmícháme citronovou šťávu, vodku a sodovku. Limonádu podáváme s ledem, plátky citronu a snítkou tymiánu.

Letní nealkoholické drinky pro každého

Spoustu zábavy si lze užít i bez alkoholu. Nealkoholické míchané nápoje ve sklenicích či džbánech vypadají stejně dobře jako ty alkoholické, navíc je lze bez výčitek popíjet po celý den. Které stojí za vyzkoušení?

1. Ananasový koktejl

Ananasový koktejl je plný vitamínů a navíc zasytí, tudíž ho lze považovat i za lehčí svačinu. Ananas má spoustu blahodárných účinků, například napomáhá štěpení bílkovin a tím i lepšímu trávení. Není divu, že se ananas doporučuje všem, kteří se snaží rychle zhubnout.

Na Ananasový koktejl budeme potřebovat:

  • Ananas nakrájený na kousky
  • Ananasová šťáva 3 lžíce
  • Sladká smetana na vaření 5 lžic
  • Pomerančová šťáva 2 lžíce
  • Pomerančový sirup
  • Plátek ananasu na ozdobu
  • Drcený led

Kdo neholduje příliš sladké chuti, může vynechat pomerančový sirup.

Příprava: Do šejkru nasypeme drcený led a přidáme veškeré uvedené tekutiny. Po důkladném protřepání koktejl přecedíme do sklenic, do kterých jsme vložili kostičky ananasu. Na závěr sklenici ozdobíme nakrojeným plátkem ananasu a můžeme podávat.

2. Atomic Cat

Výhodou tohoto letního nealkoholického drinku je jeho snadná příprava. Atomic Cat se skládá z pouhých dvou ingrediencí, přesto překvapí svou lahodnou chutí.

Na Atomic Cat budeme potřebovat:

  • Pomerančový džus 1 díl
  • Tonik 1 díl
  • Plátek pomeranče
  • Led

Na ozdobu lze kromě plátku pomeranče použít například koktejlovou třešeň, míchátko, slámku apod.

Příprava: Sklenici naplníme cca do tří čtvrtin ledem, přes který nalijeme pomerančový džus a tonik. Osvěžující letní drink Atomic Cat dle libosti ozdobíme a ihned podáváme.

3. Agua Fresca

Pod označením Agua Fresca se může skrývat jakýkoliv drink, k jehož přípravě se používá čerstvé ovoce, citronová nebo limetková šťáva, voda a sladidlo. Každý si tak vybere kombinaci dle vlastní chuti, popřípadě dle toho, jaké ovoce má zrovna po ruce.

Na drink Agua Fresca budeme potřebovat:

  • Ovoce nakrájené na kousky
  • Čerstvá citronová či limetková šťáva
  • Třtinový cukr 1 lžička
  • Voda

Mezi druhy ovoce a zeleniny, které jsou pro přípravu tohoto nápoje ideální, patří například ananas, jahody, vodní či žlutý meloun nebo okurka, která je skvělá hlavně v kombinaci s mátou.

Naopak méně vhodné jsou třešně, borůvky, maliny a další malé plody, které obsahují spoustu malých pecek.

Příprava: Do mixéru dáme ovoce, šťávu z citronu či limetky, vodu i třtinový cukr. Vše rozmixujeme a v případě potřeby dochutíme větším množstvím cukru. Nápoj Agua Fresca můžeme podávat s ledem a lístkem máty na ozdobu.

4. Caipinaberry

Letní drink, který osvěží a povzbudí. Caipinaberry je v podstatě ledový čaj s několika dalšími ingrediencemi, které lze dle vlastní preference obměňovat. Tento nápoj překvapí svou jednoduchostí i nezvyklou, exotickou chutí.

Na drink Caipinaberry budeme potřebovat:

  • Zelený čas Caipirinha 4 sáčky
  • Ananasová šťáva 150 ml
  • Brusinková šťáva 150 ml
  • Jablečná šťáva 150 ml
  • Čerstvá šťáva z citronu
  • Třtinový cukr 1 lžíce
  • Voda
  • Led

Čaj Caipirinha dal tomuto nápoji jméno. Nicméně může být obtížné jej sehnat, proto ho lze nahradit jiným oblíbeným zeleným čajem.

Příprava: Čaj zalijeme zhruba 150 ml horké vody (ideální teplota je 70 °C) a necháme 2 minuty louhovat. Vystydlý čaj nalijeme do nádoby naplněné ledem a přidáme 100 ml studené vody. Poté čaj doplníme ovocnými šťávami a na závěr dosladíme třtinovým cukrem.

5. Cinderella koktejl

Osvěžující koktejl Cinderella je oproti ostatním zmíněným drinkům poněkud náročnější na přípravu, přesto se dá s trochou trpělivosti hravě zvládnout. Jedná se o nealkoholický míchaný nápoj z cukrového sirupu, pomerančového a ananasového džusu, citronové šťávy a sodovky.

Na Cinderellu budeme potřebovat:

  • Pomerančový džus 40 ml
  • Ananasový džus 40 ml
  • Čerstvá citronová šťáva
  • Sodovka 20 ml
  • Cukrový sirup 10 ml
  • Led
  • Plátek citronu

Cukrový sirup připravíme v dokonale čistém hrnci, do kterého dáme 500 g cukru krystal a 375 ml studené vody. Přivedeme k varu a počkáme, než se cukr rozpustí. Vařící směs průběžně stříkáme trochou studené vody a sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Po 5 minutách vaření sirup přes plátno nalijeme do skleněné či porcelánové nádoby a necháme vychladnout. Z uvedeného množství vyrobíme cca 500 ml sirupu.

Příprava: Šejkr asi do poloviny naplníme ledem a přidáme všechny uvedené tekutiny včetně cukrového sirupu. Důkladně protřeseme a přecedíme do sklenice plné ledu. Koktejl dolijeme sodovkou a ozdobíme plátkem citronu.

6. Levandulová limonáda

Limonáda s vůní levandule je díky svému osvěžujícímu účinku na léto naprosto ideální. Ve sklenici navíc vypadá nádherně, tudíž se jako nealkoholický letní drink skvěle hodí na každou party i formálnější slavnost.

Na Levandulovou limonádu budeme potřebovat:

Sirup:

  • Voda 250 ml
  • Cukr krystal 200 g
  • Sušené květy levandule 1 lžíce

Navíc:

  • Voda 1 l
  • Čerstvá šťáva z citronu 200 ml
  • plátky citronu
  • Snítky sušené levandule

Příprava: V hrnci smícháme 250 ml vody, cukr a levanduli. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Vzniklý sirup necháme zcela vychladnout. Poté jej smícháme s 1 l vody a citronovou šťávou a na závěr ozdobíme plátky citronu a sušenou levandulí.

7. Nealkoholické Mojito

Neboli Virgin Mojito – varianta oblíbeného letního drinku vhodná pro všechny, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít alkohol. Příprava zabere jen pár minut a úspěch je jistojistě zaručen.

Na Nealkoholické Mojito budeme potřebovat:

  • Třtinový cukr 1 lžíce
  • Limetka 1 ks
  • Limetková šťáva 20 ml
  • Sodovka
  • Čerstvá máta
  • Led

Lístky čerstvé máty z populárního Mojita činí skutečně osvěžující nápoj. Virgin verze se od té klasické navíc liší jen vynecháním bílého rumu. Mojito je tedy skvělou volbou na každý večírek či sešlost, jelikož lze snadno připravit jak alkoholickou, tak nealkoholickou variantu.

Příprava: Do sklenice nasypeme cukr, vložíme nakrájenou limetku a mátu a vše společně podrtíme (nejlépe tak, abychom lístky nepotrhali). Přidáme ledovou tříšť, limetkovou šťávu a sodovku, vše promícháme a na závěr ozdobíme plátkem limetky a lístky máty.

8. Pomola

Pomola je snadný koktejl z kolového nápoje, limetkové šťávy a grenadiny. Její nakyslá chuť příjemně osvěží a kofein zase rychle povzbudí. Pomola je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a představuje tedy ideální drink například pro nečekanou návštěvu.

Na Pomolu budeme potřebovat:

  • Chlazený kolový nápoj (Coca Cola, Pepsi, RC Cola apod.) 100 ml
  • Šťáva z limetky
  • Grenadina 10 ml
  • Plátky limetky
  • Led

Grenadina je hořkosladký sirup vyrobený z granátových jablek. Seženeme ji ve specializovaných obchodech za podobnou cenu jako kvalitní víno.

Příprava: Vysokou sklenici naplníme několika kostkami ledu. Nalijeme vychlazený kolový nápoj, šťávu z limetky a grenadinu. Promícháme a ozdobíme plátkem limetky, případně i koktejlovou třešní.

9. Rail Splitter

Dalším z nealkoholických letních drinků, které v parných dnech osvěží, je Rail Splitter, koktejl z doby prohibice. Obsahuje zázvorovou limonádu, citronovou šťávu a cukrový sirup, který je třeba předem uvařit.

Na Rail Splitter budeme potřebovat:

  • Zázvorová limonáda 80 ml
  • Šťáva z citronu
  • Cukrový sirup 20 ml
  • Plátek citronu
  • Led

Cukrový sirup připravíme v dokonale čistém hrnci, do kterého dáme 500 g cukru krystal a 375 ml studené vody. Přivedeme k varu a počkáme, než se cukr rozpustí. Vařící směs průběžně stříkáme trochou studené vody a sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Po 5 minutách vaření sirup přes plátno nalijeme do skleněné či porcelánové nádoby a necháme vychladnout. Z uvedeného množství vyrobíme cca 500 ml sirupu.

Příprava: Vysokou sklenici naplníme několika kostkami ledu. Přidáme šťávu z jednoho citronu, cukrový sirup a zázvorovou limonádu, promícháme a ozdobíme plátkem citronu či spirálkou z citronové kůry.

10. Tarzan

Koktejl s příznačným jménem, který je vhodný pro každého milovníka exotiky. Jedná se o poněkud sytější nápoj, proto jím lze nahradit například dopolední svačinu.

Na drink Tarzan budeme potřebovat:

  • Ananasový džus 60 ml
  • Pomerančový džus 60 ml
  • Bílý jogurt 40 ml
  • Šťáva z citronu
  • Grenadina 10 ml
  • Med 1 lžička
  • Ledová tříšť

Tarzan je poměrně sladký a hutný nápoj. Doporučujeme med přidávat až nakonec, popřípadě je možné jej úplně vynechat – záleží na tom, zda konzumenti dávají přednost sladké či méně sladké chuti. Kdo by chtěl vyzkoušet lehčí variantu, může jogurt nahradit kravským či rostlinným mlékem (např. ovesným nebo mandlovým mlékem)

Příprava: Šejkr naplníme ledovou tříští, ananasovým a pomerančovým džusem, grenadinou a citronovou šťávou. Vše pořádně promícháme a na závěr případně dosladíme lžičkou medu.