Recepty na lívance – americké, kynuté i bez kynutí

Recepty na lívance – americké, kynuté i bez kynutí

Nadýchané lívance jsou oblíbenou alternativou palačinek. Hodí se nejen na vydatnou snídani, ale i na sladký oběd a večeři. Tento pokrm lze připravit na milion způsobů. Pořádné kynuté lívance s čokoládou zabodují u všech dětí, lehké a rychlé lívanečky s ovocem se naopak mohou stát oblíbencem dospělých. Receptů na výborné lívance je mnoho, stačí si jen vybrat.

Při otázce, co uvařit k večeři, se člověk občas pořádně zapotí. Špagety už dětem nechutnají a pizzu z mrazáku nikdo nechce. Co takhle zkusit něco sladkého? Lívance mohou posloužit jako výborné zpestření každodenního jídelníčku.

Recepty na lívance se různí. Stejně tak jako palačinky, i lívance lze udělat na mnoho způsobů. Kynuté či bez kynutí, s javorovým sirupem nebo s ovocem – z lívanců může být výborný dezert, ale i zdravá snídaně.

Nadýchané lívance – jak na ně

Ať už šlo o televizní reklamu nebo fotku v časopise, všichni jsme již někdy viděli krásné nadýchané lívance. Tento sladký pokrm dokáže provonět celou kuchyni, ale také pěkně zavařit. Může se stát, že lívance budou ploché a nebo že se připálí. Jak docílit té správné textury těsta a toho, aby se lívance nepřipálily?

Prvním krokem je samotné těsto. Většina receptů na klasické lívance obsahuje hladkou mouku a mléko a vejce. Při nesprávném míchání těchto ingrediencí se může snadno stát, že v těstu budou hrudky. Jak tedy na těsto bez hrudek?

Do rozklepnutého vejce nejprve přidáme trochu mléka a poté přisypáváme mouku po troškách. Pro hladší těsto je možné mouku i prosít. Těsto je lepší šlehat metličkou, která si s případnými hrudkami poradí. Metlička navíc do těsta dostane vzduch a vytvoří tak nadýchané a vláčné těsto.

Je důležité mléko a mouku přidávat střídavě po troškách a těsto pořádně prošlehat. Pro kypřejší konzistenci je možné přidat i trošku rumu. Nesmí se zapomenout ani na špetku soli a kypřící prášek. Těsto se pak nechá odpočinout na několik minut, aby mělo šanci nabobtnat.

Dále je důležitý výběr pánve. Nejlepší lívance se upečou v nerezové pánvi, a to proto, že její povrch je nepřilnavý. Samozřejmě lze použít i jiné typy pánví, např. teflonovou, výsledkem ovšem mohou být hrubší lívance. Je možné využít i speciální pánev na lívance, tzv. lívanečník.

Na Alza.cz jsou momentálně nejprodávanější tyto lívanečníky:

Dalším důležitým bodem je správný výběr tuku. Mnoho lidí používá k pečení máslo, to se ovšem snadno připaluje. Tou nejlepší volbou pro pečení lívanců by proto mělo být sádlo. Lze použít i kokosový olej či jiné rostlinné oleje, ale sádlo zajistí tu nejmenší přilnavost. Je také možné přidat tuk i do samotného těsta.

Před každým novým lívancem, tj. pokaždé, než se na pánev nalije těsto, by se měl opět přidat tuk. Pánev by měla být rozpálená na střední teplotu, aby se lívance propekly i zevnitř. Lívance se obrací ve chvíli, kdy horní strana zmatní a tekuté těsto se zpevní.

Americké lívance – recept

Jedním z nejpopulárnějších receptů na lívance je recept na klasické americké lívance. Známe je ze všech amerických filmů a seriálů – naskládané do chutně vypadajícího komínku na talíři, zalité hutným javorovým sirupem.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce másla
  • Špetka soli

Postup: Rozšleháme vejce se solí a přidáme trošku mléka. Poté přidáváme hladkou mouku, cukr a zbytek mléka po troškách. Vše důkladně mícháme metličkou. Nezapomeneme přidat prášek do pečiva a rozpuštěné máslo.

Směs vyšleháme do hustého těsta. To pak necháme odstát půl hodiny, aby nabobtnalo. Poté rozehřejeme kousek sádla na pánvi a naběračkou vlijeme těsto do rovnoměrné placky. Jakmile těsto na vrchní straně zmatní, lívanec otočíme.

Teplé lívance přelijeme troškou rozpuštěného másla a javorovým sirupem. Americké lívance lze udělat i ve zdravější verzi. Jak na to? Zhruba polovina mouky se nahradí sýrem ricotta a vynechá se cukr a máslo. Tyto lívance budou jemnější a křehčí.

 Jedním z nejpopulárnějších receptů na lívance je recept na klasické americké lívance.
Jedním z nejpopulárnějších receptů na lívance je recept na klasické americké lívance.

Rychlé jogurtové lívance

Další recept na domácí lívance obsahuje pár klasických ingrediencí, které má každá domácnost. Těsto je připravené během chviličky a výsledkem jsou lehké a výborné lívanečky, které se hodí třeba na rychlou snídani.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 10 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 3/4 kypřícího prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetka soli

Postup: Rozšleháme vejce se solí a přidáme jogurt. Vše pořádně promícháme. Poté po troškách a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Přidáme kypřící prášek a vanilkový cukr.

Těsto můžeme nechat chvilku odležet. V tomto typu těsta chybí droždí, jedná se tedy o lívance bez kynutí. Tomu, aby lívance trošku povyrostly, napomáhá kypřící prášek. Je také možné přidat trošku sody.

Jogurtové lívanečky podáváme se skořicí, posypané moučkovým cukrem nebo s čímkoliv jiným. Perfektně se k nim hodí i malinová marmeláda nebo šlehačka. Je také možné nechat trošku jogurtu a lívanečky jím potřít. Poté stačí přidat ovoce a je hotovo.

 Perfektně se k nim hodí i malinová marmeláda nebo šlehačka.
Perfektně se k nim hodí i malinová marmeláda nebo šlehačka.

Veganské lívance – recept

Tento recept na lívance potěší zejména vegany a další milovníky či zastánce stravy na rostlinné bázi. Jedná se o lívance bez vajec a živočišného mléka. A co víc, tento recept nevyžaduje přesně odměřené ingredience – jde totiž o hrníčkové lívance.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlové mléko)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • Ovoce

Postup: Nejprve vyšleháme mléko a olej dohromady. Poté po troškách přisypáváme sypké suroviny. Mouku lze prosít, abychom docílili ještě jemnějšího těsta. Do těsta pak přidáme ovoce dle chuti (banán, jahody, borůvky).

Na pánvi rozpálíme trošku oleje a lívanečky opatrně opékáme. Alternativou je ovoce nasypat na mokrou stranu lívanečku předtím, než se otočí. Lívance je možné doplnit ovocným smoothie a skvělý oběd je na světě.

Kromě rostlinného oleje je možné veganské palačinky opéct i na trošce kokosového oleje. Ten dokáže zázraky nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. I tento recept je receptem na lívance bez kynutí.

 Veganské palačinky je možné opéct i na trošce kokosového oleje.
Veganské palačinky je možné opéct i na trošce kokosového oleje.

Špaldové lívance s banánem

Špaldové lívance jsou zdravější alternativou klasických lívanců z bílé mouky. Mnoho lidí si na bílou mouku a výrobky z ní navyklo natolik, že jim bude možná chvilku trvat zvyknout si na mouku ze špaldy. Pokud se ale těsto vyvede a lívance správně dochutí, výsledkem bude vynikající jídlo.

Ingredience:

  • 150 g špaldové mouky
  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Agávový sirup
  • Zakysaná smetana

Postup: Banán rozmačkáme nebo spolu s mlékem rozmixujeme v mixéru. Do této směsi poté vmícháme vajíčko, špetku soli, prášek do pečiva a mouku. Směs pečlivě šleháme metličkou, která do těsta vnese více vzduchu.

Do těsta lze přidat trošku kakaa a skořice, které krásně prohloubí a ozvláštní chuť lívanců. Agávový sirup je zase zdravější alternativou klasického cukru. Tento sirup lze přidat přímo do těsta, anebo jím hotové lívanečky přelít.

Těsto necháme odpočinout na čtvrt hodiny. Lívanečky potom smažíme na trošce tuku z obou stran. Hotové lívance lze poprášit troškou skořicového cukru a podávat se zakysanou smetanou.

Kynuté lívance – recept

V žádné kuchařce těch nejlepších lívanců nesmí chybět recept na kynuté lívance jako od babičky. Kynuté lívance provoní celou kuchyň a zasytí všechny hladové krky. Tajemství tkví v přidání droždí, které pomůže těstu hezky nakynout. Jak tedy na kynuté lívance?

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 650 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru
  • Špetka soli

Postup: Nejprve z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Kvásek poté odstavíme až na půl hodiny a necháme nakynout. Potom, co kvásek vykyne, jej smícháme s prosátou moukou.

Přidáme vejce, zbytek cukru a zbylé vlažné mléko a těsto osolíme. Vše pořádně promícháme a odstavíme. Těsto necháme kynout zhruba půl hodiny na teplém místě. Objem původního těsta by se měl zdvojnásobit.

Lívance z kvásku smažíme na tuku dle vlastního výběru jako lívance bez kynutí. Před podáváním je dochutíme podle libosti – stačí je posypat moučkovým cukrem nebo přidat šlehačku a čerstvé ovoce.

Ořechové lívanečky

Ořechové lívance jsou něco pro fajnšmekry. Lze je pojmout na mnoho způsobů. Je možné udělat rychlé, jednoduché těsto a mít výborný nedělní brunch. Nabízí se ovšem i možnost si s tímto receptem vyhrát, připravit k němu romantický film a překvapit tak svou drahou polovičku!

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 150 g rozdrcených sušenek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 50 g nasekaných ořechů (je možné použít jakékoliv)
  • Špetka soli
  • Skořice
  • Javorový sirup
  • Ovoce

Postup: Nejprve rozšleháme vejce se špetkou soli a poté po troškách vmícháváme mléko, hladkou mouku a rozdrcené sušenky. Poté rozpustíme 2 lžíce kokosového oleje, který do směsi přidáme spolu s nasekanými ořechy a kypřícím práškem.

Pro hloubku chuti lze přidat do těsta i skořici, tu lze ovšem použít i k posypání hotových lívanců. Hotové ořechové lívance ozdobíme javorovým sirupem a ovocem dle libosti. Je možné použít i zakysanou smetanu či karamelový přeliv.

 Ořechové lívance jsou něco pro fajnšmekry.
Ořechové lívance jsou něco pro fajnšmekry.

Lívance s jablky a medovou omáčkou

I tento recept na lívance doma určitě zaboduje. Lívance s jablky jsou klasikou, která snad nikdy neomrzí. V omáčce na tyto lívanečky je dle originálních receptů i rum, ten lze ovšem z jakýchkoliv důvodů vynechat.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • 1 jablko
  • 5 lžic tekutého medu
  • 2 lžíce rumu
  • Šťáva z půlky citronu

Postup: Rozšleháme vejce se solí a přidáme mléko. Poté po troškách prosíváme mouku za stálého míchání těsta. Opatrně přidáme rozpuštěné máslo a kypřící prášek. Vše pořádně mícháme metličkou a ujišťujeme se, že v těstu nejsou hrudky. Lívance smažíme na trošce tuku.

Omáčka je také velmi snadná na přípravu. Stačí nakrájet jablko na malé kousky a krátce ho povařit ve směsi z medu, rumu a šťávy z citronu. Jablko by mělo mírně změknout. Pro prohloubení chuti lze opět přidat skořici. Omáčkou přelijeme lívanečky a je hotovo.

Lívance na slano

I lívance na slano si lze uzpůsobit podle libosti. Hodně záleží na ingrediencích, které člověk zvolí k jejich dozdobení či obložení. Po usmažení je lze krátce zapéct v troubě se sýrem a přidat opečenou anglickou slaninu.

Z této verze lívanců je ovšem možné vykouzlit i zdravé lívance s rukolou, kozím sýrem a rajčaty. Lívance na slano se hodí i na snídani k volskému oku a černé kávě. S troškou kreativity se z nich mohou stát i hamburgerové bulky.

  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 140 ml mléka
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka či koriandr)
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, hořčicí, kypřícím práškem a přidáme i sezamová semínka. Dále po troškách vmícháváme mouku prosetou skrz sítko. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme nasekané bylinky.

V jiné misce vyšleháme bílky. Bílky je třeba šlehat do té doby, než se z nich stane nadýchaný sníh. Ten pak opatrně vmícháme do zbytku těsta. Lívance opékáme na trošce tuku. Lívance na slano je pak možné obložit čímkoliv, fantazie zde nezná hranice.

Skvělé na těchto lívancích je, že je možné si je připravit již předem. Není totiž nutné, aby byly při podávání teplé – chutnají skvěle i za studena. Mohou tak posloužit i jako skvělá a zdravá svačinka dětem do školy.

  Lívance na slano se hodí i na snídani k volskému oku a černé kávě.
Lívance na slano se hodí i na snídani k volskému oku a černé kávě.

Lívance bez mléka – recept

Mnoho lidí má na klasické živočišné mléko alergii. Lívance se ovšem dají udělat i z jakéhokoliv jiného mléka. Tyto lívance jsou vhodné pro každého, kdo má intoleranci laktózy.

Pokud se člověk rozhodne z receptu vynechat i vajíčko, bude to recept velmi vhodný pro alergiky či vegany. Tyto lehké a nadýchané lívance zaberou jen chviličku a potěší všechny hladovce.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka (kokosové, sojové, mandlové)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • Špetka soli
  • Datlový sirup
  • Jahody

Postup: Vejce rozšleháme se solí a přidáme mléko. Pomocí metličky pořádně vyšleháme. Do směsi pak přidáváme mouku za stálého míchání. Poté přidáme olej, třtinový cukr a prášek do pečiva.

Třtinový cukr lze vynechat, a lívance dosladit až poté, co se vysmaží. Cukr v samotném těstu totiž způsobí, že se lívance jednodušeji připálí. Lze to ovšem udělat i tak, že budeme lívance smažit na nepřilnavé pánvi velmi opatrně.

Smažíme na tuku dle vlastního výběru. Jednotlivé lívance prokládáme plátky čerstvých jahod s datlovým sirupem. Dochucení ovšem jako vždy záleží na každém.

Lívance bez mouky

Na přípravu pokrmů bez mouky je již potřeba trošku kuchařského umění. Mouka je často hlavním stavebním kamenem celého těsta. V případě lívanců ovšem v podstatě jen zahušťuje těsto, aby nebylo tak řídké. A proto se tedy lívance bez mouky dají udělat.

Ingredience:

  • 110 ml mléka
  • 80 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 1/4 sáčku kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • Javorový sirup
  • Ovoce

Postup: Vločky smícháme s mlékem a solí a necháme při pokojové teplotě nabobtnat. Tato směs by měla stranou ležet minimálně půl hodiny, aby do sebe vločky stihly nasáknout vlhkost. Směs lze ovšem v lednici nechat i přes noc.

Banán nakrájíme a společně s vejcem a kypřícím práškem přidáme k vločkám. Rozmixujeme do hladkého těsta. Směs banánu a vloček nahrazuje mouku, která běžně drží těsto pohromadě.

Lívance smažíme na nepřilnavé pánvi s troškou tuku. Tvarujeme lívanečky o velikosti 10 cm, aby držely při sobě a nepotrhaly se. Hotové lívance lze polít javorovým sirupem a posypat zmraženým ovocem.

 Směs banánu a vloček nahrazuje mouku, která běžně drží těsto pohromadě.
Směs banánu a vloček nahrazuje mouku, která běžně drží těsto pohromadě.

Lívance jsou skvělou alternativou k palačinkám. Užít si je může i ten, kdo se zrovna rozhodl zhubnout břicho. Recept na lívance se totiž dá udělat i tak, aby obsahoval jen samé zdravé ingredience. Ať už se jedná o americké lívance, lívance s jablky či kynuté lívance, tento pokrm je zaručeným způsobem toho, jak si zlepšit náladu.