Palačinky – recepty na nejlepší palačinky jako od babičky

Palačinky – recepty na nejlepší palačinky jako od babičky

Palačinky jsou oblíbenou klasikou dětí i dospělých. Hodí se k snídani, obědu, ale i k večeři a lze je udělat na milion způsobů. Že si manžel na sladké nepotrpí? Slané palačinky se můžou stát novým hitem kuchyně. Francouzské palačinky jsou něco pro fajnšmekry, palačinky s flambovaným ovocem zase zazáří na každé party. Receptů na výborné palačinky je mnoho, stačí si jen vybrat.

Základní těsto na palačinky – recept

Pokud dojde na otázku, co dnes uvařit k večeři, palačinky rozhodně nezklamou. Můžou být upraveny podle libosti – sladké, slané, zapečené, bez mouky nebo extra zdravé. Recept na výborné palačinky je jednoduchý, měl by ale splňovat některé zásadní body jako je správný výběr tuku a použití dobré pánve.

Recept na palačinky by měl splňovat správný výběr tuku a použití dobré pánve.
Recept na palačinky by měl splňovat správný výběr tuku a použití dobré pánve.

Jak tedy na jednoduché, ale dokonalé palačinky? Jako první je důležitý výběr pánve. Nejlepší palačinky se upečou v nerezové pánvi, a to proto, že její povrch je dokonale nepřilnavý. Samozřejmě lze použít i jiné typy pánví, např. teflonovou, ale u nich hrozí, že po pár letech v kuchyni jejich povrch nebude tak hladký. Výsledkem tak budou hrubší palačinky.

Díky nerezové pánvi také lépe poznáte, kdy je načase palačinku vyndat na talíř. Nerezová pánev totiž umožňuje lepší propečení palačinky. Palačinka tak lehce zezlátne a vytvoří se na ní krásný křupavý okraj.

Co za nápoj k palačinkám? Hodí se k nim mléko, ale i zdravé ovocné smoothie plné vitamínů a vlákniny. Recepty na smoothie lze upravit dle vlastní chuti a fantazii se při jejich tvoření meze nekladou.

Jak pracovat s nerezovou pánví?

Nerezovou pánev je dobré nejprve rozehřát nasucho a teprve pak do ní přidat tuk. Toto je velmi důležitý krok, který může být ve finále zásadní. Je důležité pánev dostatečně rozehřát, a poté se ujistit, že tuk na ní vytvořil rovnoměrnou tenkou vrstvu. Tento krok zajistí to, aby se palačinka nepotrhala.

Že je pánev dostatečně zahřátá poznáme jednoduše. Stačí nad ní po chvilce přiblížit dlaň do vzdálenosti několika cm. Pokud cítíme žár pánvičky, znamená to, že je připravena.

Druhým důležitým bodem je správný výběr tuku. Jednoznačnou volbou pro pečení palačinek by mělo být sádlo. Lze použít i kokosový olej či jiné rostlinné oleje, ale sádlo zajistí tu nejmenší přilnavost.

Na palačinky lze použít i kokosový olej, sádlo ale zajistí tu nejmenší přilnavost.
Na palačinky lze použít i kokosový olej, sádlo ale zajistí tu nejmenší přilnavost.

Nejlepší recept na palačinky požaduje minimum ingrediencí:

  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Do mléka rozklepneme jedno vajíčko a mícháme dokud nevznikne světle žlutá tekutina. Přidáme druhé vajíčko a opět ho pořádně vyšleháme. Do misky vedle prosejeme hladkou mouku a přidáme sůl.

Tekutinu začneme přilévat k mouce a zároveň metličkou šleháme směs tak, aby se začalo vytvářet těsto. Šleháme do té doby, než se utvoří jemné těsto hladké konzistence bez hrudek. Ideální je nechat těsto odpočinout v lednici alespoň půl hodiny.

Pánev rozehřejeme na sucho a přidáme sádlo. Sádlo musí vytvořit rovnoměrný tukový povlak na celém povrchu pánve, aby se palačinka nepřipálila. Stáhneme oheň na plotýnce na nižší stupeň a do pánve vlijeme naběračku těsta. Pánví otáčíme do té doby, než je těsto rovnoměrně rozlité.

Jak poznat, že je palačinka hotová?

Palačinku pečeme do té doby, než uvidíme, že bublinky na její vrchní straně popraskaly. To znamená, že je čas palačinku otočit. Když vidíme, že je palačinka lehce zlatavá, vyndáme ji na talíř.

Hotová palačinka by měla být zlatavá s křupavými okraji.
Hotová palačinka by měla být zlatavá s křupavými okraji.

Pokud se stane, že se těsto při obracení trhá, je dobré ho zahustit troškou mouky. Těsto lze vždy upravit za běhu podle svých potřeb. Do těsta je možné přidat i cukr, není to ale nutné. Většinou se totiž palačinky nakonec stejně dochucují sladkými komponenty.

Jednoduché a rychlé palačinky zvládne připravit téměř každý. Kdo si ale bude chtít zvednout své kuchařské sebevědomí, může s palačinkami různě experimentovat. Flambované palačinky nebo palačinky bez mouky? Se správným receptem lze konkurovat i restauracím a nejlepším kavárnám v Praze.

Hrníčkové palačinky – těsto

Protože existuje mnoho hrníčkových variací na toto oblíbené jídlo, není od věci ukázat si základní hrníčkový recept na palačinky. Důležitou poznámkou je, že v těchto hrníčkových receptech 1 hrníček = hrníček o objemu 0,25l.

Ingredience:

  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku hladké mouky (nebo dle potřeby)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Mouku prosejeme do misky a přidáme sůl. V mléku rozšleháme vejce, šťávu z citronu a cukr. Tuto směs začneme pomalu lít do misky s moukou zatímco druhou rukou šleháme směs tak, aby se začalo utvářet těsto.

Pánev rozehřejeme na mírném plameni a přidáme sádlo. Těsto naléváme na pánev a pečeme tenké palačinky z obou stran. Palačinky by měly být upečené lehce dozlatova.

Tento jednoduchý recept na palačinky vykouzlí skvělou sladkou tečku večera. Tyto palačinky lze dozdobit a ochutit podle libosti. Stačí je potřít tvarohem, svinout a pocukrovat.

Hrníčkové palačinky lze ochutit podle libosti.
Hrníčkové palačinky lze ochutit podle libosti.

Slané palačinky – špenátové se šunkou

Slané palačinky jsou skvělou alternativou běžných palačinek na sladko. Ingredience se zásadně neliší a dochutit je lze vždy podle vlastního gusta. Zapečené špenátové palačinky se šunkou se stanou novým oblíbencem.

Ingredience:

  • 2 hrnky mléka
  • 180 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku tvrdého, jemně nastrouhaného sýra
  • Drůbeží šunka
  • Špenát
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Mouku prosejeme do misky a smícháme se solí. Do mléka rozmícháme vajíčka a vzniklou směs začneme pomalu přilévat k mouce. Metličkou mezitím směs šleháme tak, aby se vytvořilo jemné těsto. Přidáme nastrouhaný sýr a těsto pořádně promícháme.

Na sádle upečeme tenké palačinky podle postupu uvedeného v prvním receptu. Do každé palačinky vložíme několik plátků drůbeží šunky a pár listů špenátu. Palačinky stočíme, srovnáme do pekáčku a posypeme nastrouhaným sýrem. Krátce je v troubě zapečeme a na závěr můžeme posypat čerstvou petrželkou.

A proč zrovna špenát? Je to nízkokalorická vitamínová bomba. Obsahuje hořčík, vápník, kyselinu listovou, vitamin E, C a K. Tepelnou úpravou ale mnoho vitamínů mizí, proto je dobré si ke slaným palačinkám udělat špenátový salát do misky vedle.

Špenát je nízkokalorická vitamínová bomba.
Špenát je nízkokalorická vitamínová bomba.

Pravé francouzské palačinky Crêpes

Crepes Suzette aneb palačinky po francouzsku. Jedná se o klasický francouzský pokrm, který se podává jako dezert. Crepes se vyznačují tím, že jsou tenoučké, nadýchané a lehké jako pírko. K jejich přípravě je možné využít i speciální pánvičku na crepes.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • Máslo
  • Špetka soli
  • Sádlo
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce koňaku

Postup: Základem crepes je hladké tekuté těsto. Všechny ingredience proto šleháme a mícháme opravdu důkladně. Mouku prosejeme a smícháme se solí. Vejce rozšleháme s mlékem do naprosto hladké a jednolité tekutiny. Vmícháváme pomalu do misky s moukou a šleháme metličkou v lité těsto. Nakonec po troškách přidáme dvě lžičky rozehřátého másla pro zjemnění.

Na rozehřáté pánvi se sádlem krátce pečeme dozlatova. Těsto vkládáme naběračkou a rozléváme až do krajů. Zde je výběr pánve a užití sádla velmi důležité, protože zajistí jednolité propečení bez přilepení palačinky k povrchu pánve.

Pomeranč a citron nakrájíme na kousky a dáme do hrnce. Přidáme šťávu z jednoho pomeranče a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme další dvě lžíce másla, cukr a koňak. Celou směs promícháme a přivedeme k varu.

Omáčku použijeme jako přeliv na palačinky. Můžeme do ní také palačinky namočit a takto nasáklé zatepla podávat.

Francouzské palačinky jsou tenoučké, nadýchané a lehké jako pírko.
Francouzské palačinky jsou tenoučké, nadýchané a lehké jako pírko.

Palačinky bez vajec – vhodné pro alergiky

Palačinky bez vajec jsou vhodné pro alergiky a to zejména v případě, že se nahradí i klasické živočišné mléko. Intolerance laktózy se totiž stává čím dál běžnějším problémem. Běžné palačinky obsahují jak vajíčka, tak živočišné mléko, ale fantastické palačinky lze vytvořit i bez těchto ingrediencí.

Nahrazením bílé mouky také docílíme bezlepkových palačinek. Klasickou bílou mouku lze nahradit bezlepkovou nebo rýžovou moukou. Bezlepkové palačinky se tak mohou stát novým oblíbeným dezertem pro jedince s bezlepkovou dietou.

Při alergii na ořechy či sóju lze dané mléko nahradit ovesným či rýžovým. Existuje mnoho alternativ, které jsou dostupné a pomohou vytvořit skvělý recept na palačinky i bez alergenů.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku vody
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 hrnek mléka (polotučné, sojové, mandlové, rýžové…)
  • 1 banán (můžeme použít jako náhradu místo vajec)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Mouku prosejeme a smícháme s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Do této směsi přilijeme vodu a mléko a mícháme metličkou v jemné těsto. Můžeme přidat i jeden rozmačkaný banán jako náhradu za vajíčko.

Palačinky pečeme na rozehřáté pánvi nejlépe na sádle. Můžeme pomazat domácí marmeládou a pocukrovat. Přidat lze i jakékoliv ovoce dle chuti.

Fantastické palačinky lze vytvořit i bez vajec a živočišného mléka.
Fantastické palačinky lze vytvořit i bez vajec a živočišného mléka.

Proteinové palačinky

Proteinové palačinky jsou ideální zdravou snídaní. Těsto můžeme vytvořit již večer předem. Těsto se přes noc v ledničce krásně uleží a ráno nebudeme muset ztrácet čas jeho přípravou.

Co se proteinových prášků týče, existuje jich na trhu mnoho. Vyrábí se v různých příchutích jako je vanilka nebo čokoláda a existuje i v mnoha veganských verzích. Populární jsou proteiny Gymbeam Zeus Protein,  PEScience Select Protein, Aktin Whey Protein či Protein True Whey.

Ingredience:

  • 1 odměrka oblíbeného proteinu
  • 3 bílky
  • 1/2 hrnku jemně namixovaných ovesných vloček
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Borůvky
  • Špetka soli
  • Sádlo (lze vyměnit i za kokosový olej)

Postup: Ovesné vločky smícháme s proteinovým práškem a práškem do pečiva. Bílky přidáme do mléka, rozmícháme a přilijeme k ovesným vločkám. Do těsta přidáme borůvky a opět důkladně promícháme. Pečeme na rozehřáté pánvi na sádle nebo kokosovém oleji. Nakonec ozdobíme borůvkami.

Proteinové prášky jsou dnes k nalezení v mnoha příchutích.
Proteinové prášky jsou dnes k nalezení v mnoha příchutích.

Palačinky s flambovaným ananasem

Palačinky s flambovaným ananasem ohromí i ty, kteří palačinkám zrovna neholdují. Skvěle se hodí jako dezert na narozeninovou párty či jiné speciální příležitosti. Ananas lze nahradit jakýmkoliv jiným ovocem – výborné jsou maliny nebo banán. Flambované palačinky lze ozdobit i zmrzlinou.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku podmáslí
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 hrnek nakrájeného ananasu
  • 4 lžíce oblíbeného ovocného likéru
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Mouku prosejeme do misky a smícháme se solí a cukrem. Do podmáslí vmícháme vajíčka a vzniklou směs přilijeme k mouce. Ingredience zpracujeme v řídké těsto, ze kterého na sádle upečeme palačinky. Palačinky posypeme ananasem.

V naběračce zahřejeme ovocný likér, který zapálíme a přelijeme jím palačinky s ovocem. Před podáváním můžeme přidat kopeček vanilkové zmrzliny. Palačinky lze také posypat moučkovým cukrem. Kuchyňští profesionálové mohou použít i flambovací pistoli.

Palačinky s celozrnnou moukou

Celozrnná mouka vzniká mletím celého obilného zrna včetně obalové vrstvy a obilného klíčku. To znamená, že má tato mouka daleko větší obsah enzymů, vlákniny a minerálních látek, než mouka bílá. Lze ji využít k přípravě domácího chleba, bábovky, ale i palačinek.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek lesního ovoce
  • 1/2 hrnku šťávy dle vlastní chuti (malinová, rybízová…)
  • Nasekané vlašské ořechy
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Lesní ovoce vhodíme do menšího hrnce a přidáme ovocnou šťávu. Přisypeme cukr, skořici a špetku soli a vaříme na mírném ohni než ovoce nezměkne. Ovoce necháme na teple, dokud ho nebudeme znovu potřebovat.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s podmáslím a moukou do těsta hladké konzistence. Mezitím si ve vedlejší misce vyšleháme sníh z bílků. Sníh poté vmícháme do těsta.

Na pánvi rozpustíme trošku sádla a pečeme palačinky. Ty by měly být trošku tlustší a menší. Abychom dosáhly hustší konzistence těsta, můžeme přidat i více mouky. To zabrání rozlití palačinky po celé šířce pánve.

Palačinky potřeme ovocem, posypeme nasekanými ořechy a naskládáme na sebe. Můžeme přelít troškou zakysané smetany, která se výborně hodí k výrazné chuti lesního ovoce. Můžeme také přidat trošku plnotučného tvarohu na stranu.

Abychom dosáhly hustší konzistence těsta, můžeme přidat i více mouky.
Abychom dosáhly hustší konzistence těsta, můžeme přidat i více mouky.

Palačinky ze špaldové mouky

Špaldové palačinky jsou zdravější alternativou palačinek z klasické bílé mouky. Rozdíl je v tom, z čeho je použitá mouka vyrobena. Špaldová mouka je vyrobena z takzvané pšenice špalda.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 250 ml polotučného mléka
  • 150 g jemné špaldové mouky
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Do misky prosejeme mouku a přidáme sůl. Vejce rozmícháme v mléku a tuto tekutinu přilijeme do misky s moukou. Mícháme a vytváříme tekuté těsto. Na rozpálené pánvi s tukem pečeme palačinky dozlatova.

Aby byly palačinky ještě zdravější, lze se vyhnout jakékoliv náplni či dozdobení. Ovoce v podobě jahod či jakékoliv jiné ale nikdy neuškodí.

Špaldové palačinky jsou zdravější alternativou palačinek z klasické bílé mouky.
Špaldové palačinky jsou zdravější alternativou palačinek z klasické bílé mouky.

Zdravé palačinky z ovesných vloček

Jako špaldové palačinky či palačinky z celozrnné mouky, i palačinky z ovesných vloček mohou sloužit jako zdravější alternativa. Bílou mouku v tomto receptu nahrazují mleté ovesné vločky.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g mletých ovesných vloček
  • 1 lžíce cukru (lze vynechat)
  • Lesní ovoce
  • Javorový sirup
  • Špetka skořice
  • Špetka soli
  • Sádlo

Postup: Vyšleháme vejce v misce a poté do nich přilijeme mléko. Přiléváme po troškách a vždy neustále šleháme. Přidáme špetku skořice a soli, cukr a nakonec ovesné vločky. Vše zpracujeme a promícháme v těsto.

Pokud chceme dosáhnout hustší konzistence, která se k ovesným palačinkám velmi hodí, přisypeme více vloček. Těsto můžeme na pánev nandat lžící. Palačinky by měly být menší a tlustší než obvykle. Pečeme na sádle z obou stran a dozdobíme lesním ovocem a javorovým sirupem.

Lesní ovoce se k ovesným palačinkám perfektně hodí.
Lesní ovoce se k ovesným palačinkám perfektně hodí.

Veganské palačinky

Ve veganských palačinkách musí být všechny živočišné složky nahrazeny rostlinnými alternativami. Je tedy potřeba se zaměřit hlavně na nahrazení mléka a vajec. Nejde ale o nic složitého.

Ingredience:

  • 250 ml rostlinného mléka (sojové, mandlové…)
  • 120 g hladké mouky
  • 2 banány (lze použít místo vajec, nebo úplně vynechat)
  • Špetka soli
  • Datlový sirup
  • Kokosový olej

Postup: Rostlinné mléko vléváme po troškách do mouky se solí a zároveň metličkou mícháme. Jako náhradu za vajíčka můžeme použít dva rozmačkané banány.

Palačinky pečeme na rozehřáté pánvi s kokosovým olejem. Palačinky stačí dozdobit datlovým sirupem, který je k nalezení v hypermarketech jako je Kaufland či Albert většinou v sekci se zdravou výživou.

Crepe cake

Crepe cake neboli palačinkový dort. Vypadá pracně, je ale vcelku jednoduchý. Elegantní čokoládový crepe cake je výbornou pozorností pro drahou polovičku, duhový crepe cake pak zaboduje hlavně u menších strávníků. Proč ho nevytvořit i na rozlučku se svobodou?

O co se vůbec jedná? Abychom mohli připravit palačinkový dort, potřebujeme jen dostatek palačinek. Ty připravíme podle klasického oblíbeného receptu z vajec, mléka a mouky. Pro dostatek palačinek bude třeba navýšit běžné množství ingrediencí.

Palačinky musí být co nejtenčí. Palačinky nakonec nebudeme rolovat, jen je poskládáme na sebe. Mezi každé dvě palačinky namažeme námi vybranou náplň a je hotovo.

Palačinkový dort potěší i na narozeninové oslavě či rozlučce se svobodou.
Palačinkový dort potěší i na narozeninové oslavě či rozlučce se svobodou.

Crepe cake lze připravit na mnoho způsobů. K duhovému crepe cake bude potřeba potravinářské barvivo v různých barvách a šlehačka jako náplň. Základní těsto oddělíme do mističek podle potravinářského barviva a pečeme jednotlivé palačinky, které oddělujeme šlehačkou. Šlehačku nakonec natřeme na celý dort, aby byl zvenku bílý. Teprve po ukrojení kousku dortu se objeví duha z barevných palačinek.

Čokoládový crepe cake vytvoříme tak, že do základního těsta přidáme kakao. Jednotlivé palačinky oddělujeme opět šlehačkou nebo čokoládovým krémem. Poslední vrchní palačinku namažeme Nutellou. Můžeme ozdobit kousky jahod.